Talentumok tábora a Balatonnál

Ahogy az elmúlt években, úgy az idén nyáron is több száz, szociálisan rászoruló gyermeket üdültetett az Országos Roma Önkormányzat, a helyszín ezúttal a Balaton volt, a fő téma pedig – a sportoláson és az önfeledt szórakozáson túl – a tehetséggondozás.

Immár hagyomány, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) nyári tábort szervez szociálisan rászoruló gyermekek számára. Így történt ez az idén is, a rendezvénysorozatot pedig ezúttal Roma Talentum Tábornak nevezték el. A július 17-én kezdődő program az Emberi Erőforrások Minisztériumának tizenötmillió forintos támogatásával valósulhatott meg, a helyszín a Balaton-parti Zamárdi volt, ahol öt turnusban közel 250 gyermek kapott lehetőséget egy-egy élményekben gazdag hét eltöltésére.

A linkre kattintva megtekintheti fotógalériánkat

A szervezők ügyeltek arra, hogy ne csak egyszerű üdültetést jelentsen ez a hét nap, hanem olyan színvonalas és sokszínű programot biztosítsanak a gyerekeknek, amely segíti őket a saját tehetségük megismerésében, illetve kibontakoztatásában és lehetőséget kínál számukra arra is, hogy a hagyományos roma kultúrát ápolják, jobban megismerjék. Mindez később iskolai előmenetelüket is segítheti.

Így a szórakozás, a fürdőzés, a barátkozás, egymás megismerése mellett megjelent a kreatív kompetenciák fejlesztése is. A művészeti foglalkozásokat olyan országosan elismert, szakmájukban a legmagasabb színvonalat képviselő mentorok tartották, mint a Khamoro Budapest Band tagjai (Farkas Zsolt és Frigur Róbert Boborján), a Romano Glaszo együttes tagjai Lakatos György vezetésével, Szilvási István a Szilvási Gipsy Folk Band vezetője, Bogdán János festőművész és Nagy Gusztáv író, költő, műfordító, valamint vendégelőadója volt a tábornak Seres Antal, a Fivérek együttes tagja és a Zenével a Rákos Alapítvány alapítója.


Fontos volt a prevenciós tevékenység is, melyben a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársai működtek közre. A rendőrök figyelemfelkeltő, interaktív módon dolgozták fel az aktuális, a gyerekeket is foglalkoztató témákat, így a nyár és a fürdőzés veszélyeit, a felelősségteljes viselkedést a vízparton, vagy akár az internet és a közösségi oldalak veszélyeit, de szóba kerültek a drog és az alkohol prevenciós lehetőségei is.

A résztvevők ezen túlmenően különböző sportágakban is kipróbálhatták magukat, esténként pedig vetélkedők és „kölyökdisco” zárta a napot. Minden tábor utolsó estéjén Ki Mit Tud verseny zárta le a heti programot, a versenyre való felkészülést a táborban résztvevő művészeti mentorok segítették. A legkedveltebbek a táncos és az énekes műsorszámok voltak, de volt, aki versmondással, akrobatikus tornával vagy éppen „cup song” előadással örvendeztette meg a nagyérdeműt.

KD
Fotó: Simon Bálint

Ezeket olvasta már?

Idén harmadik alkalommal szállított adományt az Országos Roma Misszió

Az Országos Roma Misszió a Profilantrop a Kultúrantropológia Társadalmi Hasznosulásáért Egyesülettel együttműködve idén harmadik alkalommal …