2019 január 24, csütörtök
Kezdőoldal / Intézmények / Hivatal / ÍZELÍTŐ A KORA TAVASZI ROMA KULTURÁLIS ESEMÉNYEKBŐL I.
szinfilm1

ÍZELÍTŐ A KORA TAVASZI ROMA KULTURÁLIS ESEMÉNYEKBŐL I.

színház- és filmművészet

Március utolsó hetében zajlott Budapesten a Jelen/Lét Fesztivál, ahol bemutatkoztak a magyarországi nemzetiségi színházak. A nézők a szerb, bolgár, horvát, örmény, szlovák, horvát, lengyel és német előadások sorában roma/cigány színdarabokat, – játékokat is megtekinthettek. Fellépett Jónás Judit, a Czinka Panna Cigány Színház jeles képviselője, aki a Pólika című zenés darab főszereplőjeként Kovács Apollóniának, a magyar és cigánydalok koronázatlan királynőjének emlékét elevenítette fel.  Nemcsak az egyéni életutat járta végig, hanem ezen keresztül a magyarországi cigányság sorsdrámáját is bemutatta. A roma származását büszkén vállaló színművész, Nyári Oszkár és neje, Nyári Szilvia a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány oszlopos tagjai, duettjükben azt játszották el, miként alakulna az életünk, ha ránk mosolyogna a szerencse. A Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium tanulói is játszottak a nagyérdemű közönségnek.

Ha nem volt jelen e színházi héten, ne feledje, jövőre újfent lesz nemzetiségi fesztivál.

szinfilm1

Március utolsó napjától látható a mozikban a Lajkó – cigány az űrben című nagyjátékfilm, melynek műfaja fekete komédia. A történet szerint a főszereplő gyermekkora óta betegesen rajong a csillagokért. Ezt a vonzalmat jórészt anyjának köszönheti, aki beavatta őt a cigány asztrológia rejtelmeibe. Sajnálatos módon a fiú rosszul sikerült rakétakísérletének következtében a mama elhunyt. Lajkó életcélja teljesül, amikor eljut az űrbe, hogy bocsánatot kérjen cselekedetéért. A vígjátékában folyton keverednek a valóságos és a képzeletbeli alakok, helyszínek, események a XX. század történelmi borzalmainak humorba pácolása mellett.

A FILM ORSZÁGSZERTE LÁTHATÓ A MOZIKBAN

szinfilm2

Ezeket olvasta már?

IMG_2248

Együtt ünnepeltünk az iskoláinkkal

2018. utolsó munkanapján, december 21-én autóbuszokkal érkeztek meg hozzánk fenntartott iskoláink diákjai, pedagógusai, technikai dolgozói. Az Országos Roma Önkormányzat székháza ’ünneplőbe öltözve’ fogadta vendégeit. Tükörtermében két intézménye, a sziráki Teleki József- és a Tiszapüspöki Általános Iskola a köszöntést követően karácsonyi műsorral ajándékozta meg egymást illetve minket.