2018 október 23, kedd
Kezdőoldal / Intézmények / Hivatal / ÍZELÍTŐ A KORA TAVASZI ROMA KULTURÁLIS ESEMÉNYEKBŐL I.
szinfilm1

ÍZELÍTŐ A KORA TAVASZI ROMA KULTURÁLIS ESEMÉNYEKBŐL I.

színház- és filmművészet

Március utolsó hetében zajlott Budapesten a Jelen/Lét Fesztivál, ahol bemutatkoztak a magyarországi nemzetiségi színházak. A nézők a szerb, bolgár, horvát, örmény, szlovák, horvát, lengyel és német előadások sorában roma/cigány színdarabokat, – játékokat is megtekinthettek. Fellépett Jónás Judit, a Czinka Panna Cigány Színház jeles képviselője, aki a Pólika című zenés darab főszereplőjeként Kovács Apollóniának, a magyar és cigánydalok koronázatlan királynőjének emlékét elevenítette fel.  Nemcsak az egyéni életutat járta végig, hanem ezen keresztül a magyarországi cigányság sorsdrámáját is bemutatta. A roma származását büszkén vállaló színművész, Nyári Oszkár és neje, Nyári Szilvia a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány oszlopos tagjai, duettjükben azt játszották el, miként alakulna az életünk, ha ránk mosolyogna a szerencse. A Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium tanulói is játszottak a nagyérdemű közönségnek.

Ha nem volt jelen e színházi héten, ne feledje, jövőre újfent lesz nemzetiségi fesztivál.

szinfilm1

Március utolsó napjától látható a mozikban a Lajkó – cigány az űrben című nagyjátékfilm, melynek műfaja fekete komédia. A történet szerint a főszereplő gyermekkora óta betegesen rajong a csillagokért. Ezt a vonzalmat jórészt anyjának köszönheti, aki beavatta őt a cigány asztrológia rejtelmeibe. Sajnálatos módon a fiú rosszul sikerült rakétakísérletének következtében a mama elhunyt. Lajkó életcélja teljesül, amikor eljut az űrbe, hogy bocsánatot kérjen cselekedetéért. A vígjátékában folyton keverednek a valóságos és a képzeletbeli alakok, helyszínek, események a XX. század történelmi borzalmainak humorba pácolása mellett.

A FILM ORSZÁGSZERTE LÁTHATÓ A MOZIKBAN

szinfilm2

Ezeket olvasta már?

pic1

A Roma Büszkeség Napja után is tovább büszkélkedünk

A budai Móricz Gimnázium azzal a megkereséssel fordult az Országos Roma Önkormányzathoz, hogy az Európai Nyelvek Napján, 2018. szeptember 26-án segítse a romani/lovári nyelv bemutatását diákjai számára. Az Országos Roma Kulturális és Média Centrum  vezetője, Heider Csilla romológus, oktatási szakértő és Lakatos Klára nyelvoktató, közművelődési szakember együttesen vezette be illetve szólaltatta meg cigány nyelven a hallgatóságot. Szó volt ezen nyelvek eredetéről, jellemzőiről, tanulásukról, s magukról a nyelvhasználókról is. Az érdeklődők megtanultak többféleképpen köszönni. A kamaszok szókészletéből nem hiányozhatott  a 'szeretlek', azaz 'kamav tut' kifejezés sem, mely zárásként felkerült a 26 nyelven írt és közzétett színes kártyák paravánjára (Lásd középen, narancs alapon)