Rendhagyó, 24 órás megemlékezés a roma holokauszt emléknapján Budapesten

Rendhagyó, 24 órás kegyeleti megemlékezést tart a roma holokauszt nemzetközi emléknapján a Phiren Amenca és a RomNet Budapesten, a Nehru parton.

A budapesti székhelyű Phiren Amenca — Európa egyik legnagyobb ifjúsági roma szervezete — több mint 100 önkéntest és ismert közszereplőt, művészt kért fel arra, hogy augusztus 1-én délután 17 órakor kezdődő rendezvény során, 24 órán keresztül olvassák fel az egykori koncentrációs táborokban elpusztított több tízezer roma származású áldozatok neveit.

A szervezők közleményükben kiemelik: az áldozatok neveinek felolvasása egy szimbolikus módja a megemlékezésnek. Az elpusztultaknak nincsen sírja, fejfája, de a nevük megemlítése lehetőséget teremt, hogy emlékezzünk rájuk. Mindezzel közelebb kerülünk a náci terror érzelmi megértéséhez is: gondolatban arcokat, sorsokat kapcsolunk a nevekhez és így elkerülhetetlenül emberi, mély érzéseket is felszínre hozunk.

Mintegy 12 ezer roma áldozat neve hangzik majd el, ami csak egy töredéke annak a csaknem egy-másfél millióra becsült romának, akik áldozatai voltak a náci üldöztetésnek a II. világháború alatt. A résztvevők a Petőfi híd melletti Nehru-partnál fogják felolvasni az áldozatok neveit. Miután véget ért az egynapos esemény, augusztus 2-án 17 órától több közéleti személyiség, ismertebb művészek és néhány politikus társaságában folytatódik a mártírhalált haltak előtti főhajtás egy megemlékezéssel ás koszorúzással.

A 24 órán át tartó megemlékezést a közösségi médiában élőben közvetítik.

https://www.facebook.com/events/620365501939034/

Huszonnégy órán át tartó megemlékezést tart Budapesten a Phiren Amenca a Roma Holokauszt Emléknapján

A budapesti székhelyű Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat ebben az évben egy rendhagyó főhajtással emlékezik a vészkorszakban elpusztított roma származású embertársainkra, augusztus 2-a, a holokauszt roma áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából. A figyelemfelkeltő, civil összefogáson alapuló megemlékezésre 2020. augusztus 1-e 17 óra és augusztus 2-a 17 óra között kerül sor a budapesti Nehru parton, a roma holokauszt emlékmű előtt. Közszereplők, művészek, roma és nem roma fiatalok és aktivisták, civil szervezetek, illetve egyéb vallási közösségek és Magyarországon élő kisebbségek képviselői egyenként, szünet nélkül olvassák majd fel a hivatalos összesítésben szereplő több, mint tizenkétezer roma áldozat neveit. A rendhagyó emlékezés zárásaként augusztus 2-án 17 órától civilekkel és civil szervezetekkel közösen elhelyezzük az emlékezés virágait és koszorúit az emlékmű előtt.

A Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat, Európa egyik legnagyobb ifjúsági roma szervezete, a ternYpe – Nemzetközi Roma Ifjúsági szervezettel közösen, kormányoktól és pártoktól függetlenül, 2010 óta minden évben megrendezi a Dikh He Na Bister (Nézd és ne feledd!) elnevezésű roma ifjúsági rendezvényét Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban több mint 500 roma és nem roma fiatallal, de 2014-ben, a 70. évfordulón közel 1500 fiatal vett részt az eseményen. Az Európa 17 országából, Amerikából és Kanadából érkező fiatalok nemzetközi rendezvénye minden évben alkalmat és lehetőséget ad arra, hogy a különböző nemzeteket képviselő résztvevők a roma holokauszt történetét megismerjék, és fejet hajtsanak az áldozatok emléke előtt. A rendezvény – amelyen magyar delegáció is rendszeresen jelen van – egyik központi eseménye augusztus 2-án az Auschwitz-Birkenauban lévő emlékmű előtti, a roma-szinti közösségek világszerte ismert vezetője, Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke által szervezett megemlékezés. Ezen a megemlékezésen, nemzetközi szervezetek, országok, államok vezetői és képviselői mellett, minden évben Holokauszt túlélők is részt vesznek. A múlt évben, 2019-ben, a roma holokauszt 75. évfordulóján, az egykori náci haláltáborban lévő roma holokauszt emlékmű előtt tartott megemlékezés egyik fő szónoka a legendás afroamerikai polgárjogi harcos, Jesse L. Jackson amerikai szenátor, baptista tiszteletes volt. A polgárjogi vezető négy napig volt vendége Krakkóban a rendezvénysorozatnak, és a Phiren Amenca és a ternYpe hálózat aktivistáival, tagjaival több konferenciabeszélgetés részese volt, illetve tartott előadást az új generáció képviselőinek.

Idén, a koronavírus-járvány miatt a lengyelországi, egy hetes nemzetközi rendezvényünk nem tud megvalósulni, de a Dikh He Na Bister elnevezésű eseménysorozat 10. évfordulója alkalmából a Phiren Amenca és a ternYpe partnereivel, Európa közel 20 országában, nemzeti szinteken nagyszabású megemlékezésekre készül.

Ennek az európai eseménysorozatnak az egyik központi, és hangsúlyos rendezvénye lesz a 24 órán át tartó budapesti megemlékezés, amelyben több százan vállalnak aktív, közreműködő szerepet.

A Phiren Amenca meggyőződése, az áldozatok neveinek felolvasása egy szimbolikus, mégis nagyon jelentőségteljes módja a megemlékezésnek. A holokauszt áldozatainak nincsen sírja, fejfája, de a nevük megemlítése lehetőséget teremt, hogy emlékezzünk rájuk. A vészkorszakban elpusztított embertársainkkal kapcsolatban gyakran használjuk az egyszerű statisztikákat, de ezeket a nagy számokat (6 millió, 500 ezer, 11 millió, 23 ezer…) az emberek többségének nehéz értelmeznie, felfognia. Azonban, ha megemlítjük a neveiket, közelebb kerülünk a náci terror érzelmi megértéséhez is: gondolatban arcokat, sorsokat kapcsolunk a nevekhez és így elkerülhetetlenül emberi, mély érzéseket is felszínre hozunk.

Fajtól, nemtől és nemzetiségtől függetlenül emlékeznünk és emlékezetetnünk kell az utókort arra, hogy a származásuk miatt meggyilkoltak emberek, egyének, apák, anyák, gyermekek, testvérek voltak és ekként is kell rájuk emlékeznünk, nem puszta számadatokként!

A felolvasás során közel 12 ezer roma áldozat neve (vagy csak néhány adata, hiszen nem mindenkiről maradt fenn teljes személyazonosság) hangzik majd el, ami csak egy töredéke annak az 500.000-1,5 romának, akik áldozatai voltak a náci üldöztetésnek a II. világháború alatt.

A Phiren Amenca és a ternYpe közéleti küldetésének, emlékezetpolitikájának mottója és vezérfonala: „Mi vagyunk az utolsó generáció, akinek még valós, élő kapcsolata van a holokausztot túlélt emberekkel. Nekünk kell emlékeztetni a vészkorszak borzalmaira a felnövő ifjúságot, hogy az egyre erősödő idegengyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus ne kaphasson újra teret sem a közbeszédben, sem a politikai döntéshozatalban. A mi kötelességünk, hogy megőrizzük és továbbadjuk a szörnyűség emlékét az utókornak. A következő nemzedéket nekünk kell figyelmeztetnünk arra, hogy a kirekesztés, a szélsőséges ideológia, a diszkrimináció hová vezethet. Tanulnunk kell a múltból, és ennek tudatában kell figyelnünk a jelenre, hogy legyen, és lehessen jövőnk”.

A roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából, 2014-ben, a krakkói konferencián megfogalmazott közös kiáltványban kértük az Európai Unió tagállamait, valamint az Európai Parlamentet, hogy a roma holokauszt évfordulóját, augusztus 2-át ismerjék el hivatalos emléknapként. Az EP 2015. április 15-én tartott plenáris ülésén határozatban mondta ki a második világháború alatti roma holokauszt történelmi tényét. Máig azonban mindössze csak 5 tagország járt el hasonlóan (Magyarország, Horvátország, Litvánia, Lengyelország és Románia). Elengedhetetlennek tartjuk, hogy az Unió összes tagállama nyilvánítsa augusztus 2-át a roma holokauszt hivatalos emléknapjává, és a romák történelmét és a roma holokausztot, tegyék a tananyagok kötelező részévé.

A roma holokauszt kutatásának és részletes ismeretének hiánya eredménye annak az évszázados cigányellenességnek, amely máig elfogadott az európai társadalmakban. A cigányellenesség, a kirekesztő és szélsőséges retorika ma is mindennapos Európában és Magyarországon is, ezért különösen fontosnak tartjuk, hogy szemléltessük mindez hova vezetett és vezethet.

Az idei évben, a 24 órán át tartó felolvasással, amelyet a közösségi médiában élő adásban közvetítünk, érzékeltetni akarjuk, hogy milyen sok ártatlan ember, köztük sok-sok gyermek lett áldozata a nácizmusnak és a szélsőséges ideológiának. A gyűlölet a romák iránt 1945-ben nem ért véget, de itt az ideje, hogy a cigányellenesség ellen hazai, nemzetközi és politikai szinten is elköteleződjünk és felszámoljuk azt. Megemlékezésünk megmutatja ezt a fajta széles elköteleződést civilek és civil szervezetek részéről és bízunk abban, sok sok követőre talál.

A roma holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett rendhagyó megemlékezésünk szimbolikus zárásaként a pusztán származásuk alapján meggyilkolt áldozatok neveinek felolvasását, a roma kultúra és az emékezetpolitika egyik legnagyobb élharcosa, Daróczi Ágnes, és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija zárja.

“A zsidó vallás szerint emlékezni mindannyiunk kötelessége. „Emlékezz!” – szólít fel bennünket több ízben is a Biblia. Meggyőződésem, hogy a vészkorszak borzalmainak örök tanulsággal bíró emlékezetét csak úgy lehet fenntartani, és a múlt század legborzalmasabb világégésének máig ható üzenetét is csak abban az esetben sikerülhet megőriznünk, ha a fájó múlt megismerésének, átélésének folyamata a közös katarzis lehetőségét biztosítja mindannyiunk számára, egyúttal mély meglátásokkal képes gazdagítani a zsidó és nem zsidó közösséget egyaránt. Ehhez őszinte találkozókra van szükség, egymással és mindenkivel, aki a számunkra elképzelhetetlen mértékű gyötrelmeket átélni kényszerült. A holokauszt roma áldozataira való mostani közös emlékezés bizonyosan segíteni fogja a feldolgozás folyamatát” – mondta Köves Slomó, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija a megemlékezésről.

Az egykori auschwitz-birkenaui lágerben elpusztított embertársaink neveinek felolvasását követően, 2020. augusztus 2-án 17 órától civil szervezetek képviselői és közéleti személyiségek hajtanak fejetet az áldozatok emléke előtt.

A budapesti székhelyű Phiren Amenca (Járj velünk) Európa 20 országában működő, roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett. http://phirenamenca.eu/

A ternYpe Nemzetközi Roma Ifjúsági Hálózat olyan tenni vágyó fiatalok közössége, akik a kölcsönös tisztelet, együttműködés és az elfogadás szellemiségét képviselik. http://www.ternype.eu/

Budapest, 2020. július 26.

Ezeket olvasta már?

Nemzetiségek Napja – Gyermek Roma Karácsony

Az Országos Roma Önkormányzat idén karácsonykor is megszervezte a „Gyermek Roma Karácsony” programját. Az rendezvény …