2020 február 26, szerda
Kezdőoldal / Közlemények / SAJTÓKÖZLEMÉNY

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Balogh János, mint az Országos Roma Önkormányzat Elnöke, a magam és képviselőtársaim nevében a Tatárszentgyörgyön történt gyilkosság áldozatainak emlékére az alábbi sajtóközleményt teszem közzé:

A tatárszentgyörgyi gyilkosság évfordulójáról minden évben megemlékezünk.

Nyolc évvel ezelőtt, 2009. február 23-án gyilkosság áldozata lett egy roma származású kisgyermek és édesapja. Ezt a tragikus eseményt újabb gyilkosságok követték roma származású nők és férfiak sérelmére elkövetve.

Az értelmetlen gyilkosságsorozat hat ártatlan roma ember halálával végződött, mely mélységesen megrázta a magyarországi roma közösség egészét.

Tudatnunk kell a társadalom minden tagjával, hogy az értelmetlen gyűlölködés, az ártatlan véráldozat nem vezet sehova.

Értékké kell tennünk a szolidaritást, az elfogadást, hogy e tragédiasorozat ne ismétlődhessen meg. Fontosnak tartjuk, hogy a társadalom minden tagjának közös célja legyen egy elfogadó, egymás értékeit tiszteletben tartó társadalom megteremtése.

Ezeket olvasta már?

Sajtóközlemény

Az Országos Roma Önkormányzat 2019. május 30-án tartott közgyűlésén mélységes aggodalmát fejezte ki a június 1-én Szegeden Nemzeti Légió néven megalakuló félkatonai, szélsőséges szervezet miatt.

A Mi Hazánk mozgalom a Magyar Gárda eszmeisége és szellemisége örökségeként kívánja feléleszteni a Nemzeti Gárdát, amely alkalmas a félelem és gyűlöletkeltésre a hazai romák körében.

Kinyilvánítjuk: nem engedhető meg, hogy egy militarista szervezet erődemonstráció keretében ártatlan embereket félelemben tartson.

Az Országos Roma Önkormányzat arra kéri a kormányt, hogy Magyarország Alaptörvényének VI. cikkében foglaltakat, miszerint „a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével” következetesen tartassa be.

 

Országos Roma Önkormányzat