Elhunyt Szentandrássy István

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Szentandrássy István, Kossuth-díjas roma származású magyar festőművész 2020.02.26.-án, hosszan tartó betegség után elhunyt.

Gyermekkorát állami gondozásban töltötte, de Isten adta tehetsége kiemelte őt kortársai közül. Kezdetben az irodalom felé fordult, majd mestere, Péli Tamás festőművész támogatásával mélyült el a festészet színekben gazdag világában. A cigányság történeteit, meséit olyan drámai hangvétellel tudta a vásznon megjeleníteni, melyre az expresszivitás, az erőteljes plasztikusság, a zaklatottság, és a jelképalkotás fogalmai illenek rá a legjobban. Ezeket ötvözte a rá oly jellemző, mindenen átsejlő szabadságvágyával.

Legjelentősebb munkái közé tartoznak az ikonszerű stilizációval megalkotott Madonna-képek Federico García Lorca Cigány románcok c. versciklusa által inspirált festménysorozata és Triptichon c. műve. 1998-ban egy 45 m² nagyságú olajfestményt alkotott. Az Angyali Üdvözlet Kápolna szakrális festményeihez előzetes grafikákat készített. A 2009-es Magyar festészet című reprezentatív albumban megjelentették életrajzát és beválogatták két tervrajzát, valamint öt olajfestményét.

Halálhírére számos közéleti személy kifejezte részvétét a közösségi oldalaikon. Balog Zoltán romaügyi miniszterelnöki biztos így méltatta: „Isten veled, drága Barátom! Hálás vagyok, hogy ismerhettelek.” Nyáry Krisztián, kortárs író, irodalomtörténész Facebook oldalán az alábbi emlékeket idézte fel a művészről: „Gyerekkorom meghatározó pillanatai közé tartozott, amikor ez a megzabolázhatatlanul szabad ember a szabadságról mesélt nekem. Hogy nem létezik annál fontosabb. Lovakat rajzolt egy papírra, és arról mesélt, hogy hiába tesznek rájuk zablát, zárják őket karámba, lélekben akkor is szabadok maradnak.”

Jelen volt mindenhol, ahol szükségét érezte, tanításait, bölcs gondolatait, aki egyszer is hallotta, sosem feledi el. Csodálatos munkáit külföldön is megcsodálhatta a nagyközönség Bécsben, New Yorkban, Prágában és Münchenben. A Magyarországi Roma Parlamentben állandó kiállítás őrzi meg emlékét. Kiemelkedő munkáját 1996-ban Pro Urbe Budapest-díjjal, 1998-ban Budapest XI. kerület díjjal, 1999-ben Kisebbségekért-díjjal, és 2012-ben Kossuth-díjjal ismerte el az állam.

2018-ban a Nemzetközi Roma Nap alkalmából Szentandrássy István alkotásainak felhasználásával megszületett a cigány hősök 1956 bélyegkisív a Magyar Posta kiadásában. A Nemzetközi Roma Nap alkalmából kiadásra került bélyegek ünnepélyes bemutatásán a Terror Háza Múzeumban a festőművész is jelen volt. Akkor és ott elhangzott szavaival veszünk tőle fájdalmas és végső búcsút:

„A szabadságunkért oda kell tenni mindent, a lelkünket, az emberségünket, a szeretetünket, a kétségeinket és a gyávaságunkat is. Nem születünk a bátorsággal, meg kell tanulnunk. És a romák nagyon jó hazafiak. Imádjuk ezt az országot…. Én imádom Magyarországot.”

Családja fájdalmában osztozunk, emlékét kegyelettel megőrizzük.

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY