MÚZEUMOK MAJÁLISA 25

1977-ben egy moszkvai konferencián a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa, úgy határozott, hogy minden év május 18 legyen a világ múzeumai által őrzött emlékek, értékek és szimbólumok napja, mely az emberiség kultúráját és múltját képezi.

E nap megrendezésére, először 1978-ban került sor, melynek célja az volt, hogy lehetőséget teremtsen a világ szakemberei számára arra, hogy komolyabb figyelmet fordítsanak a múlt emlékeit őrző intézmények felé. 1992 óta a világ múzeumai külön témát választanak e jeles nap méltó megünneplésére.

Ilyenkor a hazai intézmények együtt mutatják meg a nagyközönségnek, hogy milyen sokszínű gyűjteményekkel, és kiállításokkal rendelkeznek.

Az idén megrendezésre kerülő múzeumok által szervezett rendezvények sorozatára nem a megszokott módon kerül sor. 2020 májusában lenne a Múzeumok Majálisának 25 évfordulója, ahol a hazai, valamint az ide látogató külföldi közönség számtalan színes programkínálattal találkozhatna a Múzeumkertben.

Ebben az évben, e jeles évfordulója alkalmából, csak virtuális térben tudnak együtt lenni a Magyar Nemzeti Múzeum által létrehozott múzeumi csoportok, amelynek célja az lenne, hogy az ország múzeumai által dokumentált elmúlt évek során készült fényképeket, videókat, emlékeket közösen osszanak meg a világhálón.

A virtuális programhoz csatlakozhatnak mindazok, akik az elmúlt években valaha részt vettek a Magyar Nemzeti Múzeum által megrendezésre kerülő Múzeumok Majálisán, és szívesen közzétennék saját emlékeiket.

Ezeket olvasta már?

Nemzetközi Roma Nap

Minden évben április 8-án ünnepeljük a Nemzetközi Roma Napot, amely az egyetemes roma kultúra és …