Elhunyt Bogdán László, Cserdi polgármestere

Kedd hajnalra virradóan elhunyt Bogdán László, Cserdi polgármestere. Halála hatalmas veszteség a roma és a magyar társadalom számára is.

Személye jó példa volt arra, hogy innovatív ötletekkel, bátor kezdeményezéssel, és megfelelő támogatottsággal gyors sikereket lehet elérni egy településen. Szokatlan, nem mindennapi ötleteivel még a nem romák körében is hatalmas tiszteletet váltott ki.

A hetven százalékában cigányok lakta Baranya megyei falu polgármestere 2006 óta a roma származású Bogdán László volt, akinek céljai és következetessége jóvoltából lett országszerte ismert a “gatyába rázott” település. Azóta a falu megújult: parkosítottak, játszóteret építettek, a házak többségét felújították, megszüntették a munkanélküliséget. Oktatási programot indított, hogy a családok elsajátíthassák a háztáji gazdálkodáshoz szükséges ismereteket. Továbbá elkezdte megvalósítani a falu által termelt zöldség-gyümölcs termesztést is, amellyel munkát biztosítottak a településen élőknek. Polgármestersége alatt az addig nagyon rossz bűnügyi statisztikákat felmutató faluban gyakorlatilag megszűnt a bűnözés. 2015 óta Magyarország tehetséggondozó nagykövete volt.

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY