Roma Holokauszt emléknap

 

2020. augusztus 2-án rendhagyó megemlékezést tartott az Országos Roma Önkormányzat, illetve több más roma szervezet is. Méltóságteljes módon emlékezett az augusztus 2. hajnalára meggyilkolt Aushwitcz-Birkeanui áldozatok halála miatt, az ország számtalan pontján gyújtottak gyertyákat, mécseseket.

A Miniszterelnökség képviseletében Szalay-Bobrovniczky Vince beszédében tért ki arra, hogy a megemlékezés az, amely a jövő formálásában segít bennünket. A rendezvényen részt vett dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet ombudsmanhelyettes asszony, Sztojka Attila a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságának vezetője. 

Nemcsak a kormány részéről tették tiszteletüket, de neves külföldi diplomáciai vendégek is tiszteletüket fejezték ki az áldozatok előtt, többek között a francia nagykövetség első tanácsosa Thibaut Lespagnol, Tanuja Shankar az Amrita Sher-Gil Indiai Kulturális Központ igazgatója, Hristodoulou Konstantinos a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke. 

A rendezvény legmeghatóbb beszédét mégis Fahidi Éva holokuaszt túlélő mondta el, aki felhívta a jelenlévők figyelmét, a múlt ismerete és tisztelete rendkívül fontos, de vigyáznunk kell arra, hogy még egyszer ilyen tettet ne követhessen el senki. A rendezvény meglepő beszéde a székesfehérvári roma önkormányzat elnökétől Lakatos Gabriellától, hangzott el, aki először cigányul, majd magyarul fejezte ki tiszteletét.

Ezt követően a budapesti székhelyű Phiren Amenca  több mint 100 önkéntest és ismert közszereplőt, művészt kért fel arra, hogy augusztus 1-én, 24 órán keresztül olvassák fel az egykori koncentrációs táborokban elpusztított több tízezer roma származású áldozatok neveit. Ez idő alatt mintegy 12 ezer roma áldozat neve hangzott el.

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY