Közlemény

Az Országos Roma Önkormányzat nemzetiségi lista állításával kapcsolatosan, a ROMNET honlapján megjelentek, valószínűleg felbátorították a vidéki roma közélet kritikus szereplőit. Természetesen tiszteletben tartom a sajtószabadságot, valamint a véleménynyilvánítás szabadságát. A konkrét írásra reagálni nem kívánok, azonban mind a magam, mind az Országos Roma Önkormányzat Közgyűlésének tagjai nevében kikérem magamnak még a feltételezését is annak, hogy a nemzetiségi lista állítására vonatkozó választás során pénzzel vásárolnák meg a képviselők szavazatait.
Amint az ismeretes az Országos Roma Önkormányzat nemzetiségi listát kíván állítani a 2022-es országgyűlési választásokra. Az elmúlt pár napban, több – általam pletykaszinten kezelt – információ látott napvilágot a Roma Kapcsolatokért felelős Kormánybiztos Úr, valamint a Roma Nemzetiségi Szószóló Úr vidéki látogatásaival kapcsolatban. Ezek egyik visszatérő eleme, hogy mindketten egyezően olyan ígéreteket illetve utalásokat tettek, amelyek jelentős ráhatással bírnak a jelenleg még mandátummal rendelkező Szószóló Úr esetleges újraválasztására. Sajnálatosnak tartanám, ha a pletykák igaznak bizonyulnának, és a Kormánybiztos Úr megnyilvánulásaival a nemzetiségi listaállítást bármilyen módon befolyásolná. Hangsúlyozni kívánom, hogy ezek számomra nem bizonyított értékű pletykáknak minősülnek, azonban kifejezetten aggályosnak tartom magát a jelenséget is, miszerint egy kormányzati szakember a nemzetiségi listaállítási választási eljárásban bárminemű nyilatkozatot tesz.
Saját példámra tudok hivatkozni annak felmutatására, hogy Kormánybiztos Úr négyszemközti beszélgetésen személyemet érintően is igyekezett a nemzetiségi listára történő jelöléstől is lebeszélni, illetve támogatandó jelöltet megnevezni. A kormánybiztos úrral történt hasonló beszélgetésekről az Országos Roma Önkormányzat Közgyűlésének más tagjai is beszámoltak nekem.
A fentiek alapján elsősorban nyugalomra szólítom fel az Országos Roma Önkormányzat Közgyűlésének tagjait, valamint a nemzetiségi lista személyi összetételére vonatkozó választáson indulni szándékozó személyeket. Az Országos Roma Önkormányzat elnökeként biztosítok mindenkit arról, hogy a 2021. november 9.-i Közgyűlés törvényesen és szabályosan fog lezajlani. Erre vonatkozóan minden szakmai egyeztetést, előkészületi munkát elvégeztem.
Hangsúlyozom, hogy amennyiben a ROMNET által megjelentetett cikkben hivatkozott „szavazatvásárlás” tényére akár csak gyanú merülne fel, vagy a választás törvényes rendjét bárki megzavarja, úgy haladéktalanul megtesszük a szükséges jogi lépéseket.
A roma nemzetiséghez tartozó közösség jól felfogott érdeke, hogy a széles közvélemény ne kétes ügyletekkel, befolyásolt választásokkal, és törvénytelen eljárásokkal kapcsolatban szerezzen ismeret rólunk, hanem a rendet, a törvényt és a jogállamot tisztelő állampolgárokat lásson bennünk.
Budapest, 2021. november 5.
Agócs János, Országos Roma Önkormányzat elnöke

Ezeket olvasta már?

Használt gépjármű értékesítése

Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlésének döntése alapján az ORÖ értékesíteni kívánja használt AUDI A4 típusú …