2019 június 17, hétfő
Kezdőoldal / Intézmények / Hivatal / Húsvét, a tavaszvárás ünnepe

Húsvét, a tavaszvárás ünnepe

 

husvet

A Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, amely Virágvasárnaptól, a barka megszenteléstől egészen Pünkösdig húzódó eseménysor.

A Biblia szerint Jézus a pénteki keresztre feszítés (Nagypéntek ünnepe) után a harmadik napon, Húsvétvasárnap támadt fel. A „húshagyó” táplálkozás, a böjtölés önmegtartóztatásra tanít. Innen ered maga a húsvét szó. Szimbólumok:

  • tojás – termékenység, újjászületés, élettelenből élővé válás, összetartozás
  • nyúl – termékenység, család
  • barka – újjászületés, gyógyerő, védelem
  • locsolkodás – tisztulás, keresztség, keresztelés
  • bárány – maga Jézus, aki áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért
  • bor – Krisztus vére
  • kereszt/feszület– feltámadás
  • gyertyák – fény, boldogság, Krisztus jelenléte, út az új élet felé

Húsvéthétfő

A locsolkodás magyar népszokás, melynek alapjául a víz tisztító erejébe vetett hit szolgál.

A lányok, asszonyok megöntözéséhez idővel rögtönzött vagy betanult versmondások is párosultak, melyekért cserébe a mai napig hímes vagy festett tojás jár.

Változik a világ, modernizálódnak ünnepeink. Azonban hagyományaink megélésére változatlanul szükségünk van. A látogatások, találkozások révén erősítjük együvé tartozásunkat.

Ezúton kívánunk Önöknek Kellemes Húsvéti Ünnepeket.

Az Országos Roma Önkormányzat Hivatalának következő munkanapja: 2018. április 03.

Ezeket olvasta már?

2019. évi országos roma/cigány népismereti verseny döntő az ORÖ-ben

Május elején az Országos Roma Önkormányzat befogadta az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ által minden évben szervezett országos általános iskolai nemzetiségi tanulmányi versenyek sorában kiírt, roma/cigány népismereti verseny második fordulóját, azaz döntőjét. Az írásbeli, első forduló legjobb eredményt elért versenyzői érkeztek felkészítő tanáraikkal Békés-, Hajdú-Bihar-, Heves és Somogy megyéből. A roma, illetve nem roma származású diákok a megadott témakörök alapján, egyéni kutatásokon alapuló, saját lakókörnyezetükből merített izgalmas projekteket mutattak be, igazolva ezzel érdeklődésüket, elkötelezettségüket a nemzetiségi műveltségi területen.