Minden év április nyolcadikán üdvözöljük a Nemzetközi Roma Napot

romaniday

Negyvenhét évvel ezelőtt ezen a napon a világ 23 országából roma/cigány népcsoportok képviselői érkeztek Londonba. A tanácskozás alkalmával elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek, és a nemzetközi közéletben közös erővel lépnek fel. Egységesítési törekvéseket fogalmaztak meg, melyek nyomában döntöttek nemzeti jelképeikről. Ez volt az I. Roma Világkongresszus. Az ENSZ április nyolcadikát tisztelete- és elismeréseképpen a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította. Huszonkét éve az ünnep célja a történelmi emlékezés, a nemzetiségi kultúra bemutatása, megélése és fenntartása.

Az alapelvek és a nemzetközi emblémák, amelyeket elfogadtak:

Minden roma közösség testvéreként tekint a többi cigány népcsoportra, egy nemzetként határozza meg magát.

  • a zászló – igénye évtizedekkel korábban megszületett. Egyszerű vizuális elemekből épül fel, de szimbolizálja a folyamatos mozgást és változást, a törvényszerűségeket.
  • a kék sáv jelenti az eget, a végtelenséget, a szabadságot, a lehetőségeket, a túlvilági életet úgy fizikai, mint átvitt értelemben
  • a zöld szín a cigányság természetközeli életmódjára és –szeretetére, a reményre enged következtetni
  • a vörös, mint a vér színe rámutat az életre, az elmúlásra, a történelem áldozataira

Bár szemben áll az ég végtelen kékje a földi kötöttségek zöldjével, mégis összeköttetésben vannak az égiek és a földiek. A vörös kerék – szanszkrit kifejezéssel csakra – többszörösen összetett szimbólum. Érzékelteti az őshaza, India zászlaját, ahol a csakra a törvény címere, úgy tudományos, mint spirituális értelemben. Mutatja a vándorló életmódot, az utazást, a migrációt. Formájával és színével sugallja a felkelő/lemenő Napot, az idő ciklikusságát, a folyamatos újjászületés lehetőségét.

  • a himnusz – a délszláv származású Zarko Jovanovic Jagdino Gelem, gelem kezdetű dalát a világkongresszusra komponálta, indulónak szánta. Ellenben a küldöttek kikiáltották a nemzetközi cigányság himnuszaként. Alapjául egy balkáni roma népdal szolgál, melynek több változata is ismert.
  • a jelmondat – Opre, roma azaz Fel, romák! szólítás kinyilvánítása egyértelműen a roma nemzettudat ébredését fejezi ki
  • ’standard’ nyelvnek a romanit, nemzetiségi megnevezésnek a ’roma’ kifejezést választották

A világnap rendezvényeivel számos országban illetve településen segítik megismerni, megérteni a cigányok történelmét, nehézségeit, kulturális értékeit. Viták, szakmai fórumok, tudományos előadások és fergeteges kulturális programok kínálnak teret, alkalmat és lehetőséget, hogy széles társadalmi rétegek betekintést nyerjenek a nagyvilágban fellelhető 13-15 milliónyi lélekszámú roma nemzetiség életébe. Fontos kiemelni, nyomatékosítani a példaképeket, hiszen ők származásukat büszkén vállalva mintát adnak a fiatalabb generációnak.

„Napjainkban egyre nagyobb szükség van arra, hogy a gyerekeknek megadjuk, a felnőtteknek pedig visszaadjuk a tudásukat saját identitásukról, a méltóságuk megőrzése érdekében. Ahogyan a két- vagy többnyelvűség gazdagságot jelent az embernek, úgy a kisebbségi lét is adhat vállalható öntudatot, kulturális gazdagságot, büszke állampolgárságot.” (R.M.)

 

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY