Adventi fogadás a Köztársasági elnöknél

Budapest, 2019. december 9.
Áder János köztársasági elnök (b2) a magyarországi nemzetiségi szószólók és a kisebbségi önkormányzatok vezetõinek fogadásán a Sándor-palotában 2019. december 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

 

Áder János köztársasági elnök ma a Sándor-palotában fogadta a magyarországi nemzetiségek újonnan alakult önkormányzatainak vezetőit.

„A találkozón arra hívtam fel a figyelmet, hogy a Magyarországon élő romák, ahogyan a többi 12 nemzetiség is, egyenrangú polgárai, és a magyar nemzet egyenjogú honfitársai. Így ellent fogunk mondani minden olyan megnyilvánulásnak, mely mindezt kétségbe vonná. Éppen ezért arra hívtam fel a figyelmet, hogy a jövő évben, 2020-ban, a Nemzeti Összetartozás Évében a határainkon túl, Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságba, és a Felvidéken élő, több százezer magyarul beszélő, magukat magyarnak valló romák is az egységes magyar nemzet részeként kerüljenek megbecsülésre és megemlítésre az egész éven át tartó emlékrendezvényeken.

Az Országos Roma Önkormányzat elnökeként együttműködésre és szoros munkakapcsolatra törekszem az állam vezetőivel, a mindenkori kormánnyal és a civil szervezetekkel, hogy felgyorsuljon a társadalmi integrációs folyamat, és választott tisztségviselőként eskümhöz híven, tisztességgel és becsülettel szolgáljam meg azt a bizalmat, amivel a választópolgárok felruháztak.

Megtisztelő volt az államfői találkozó, és bízom abban, hogy egy reményteljes, sikeres jövő útjára léphettünk, amelyen haladva megfelelő érdekérvényesítő erővel rendelkező valós képviseletet fogunk működtetni. Ehhez a munkához kértem Áder János köztársasági elnök támogatását és segítségét, valamint partneri együttműködést a többi nemzetiségi önkormányzatok elnökeitől és tagjaitól.”

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY