TÁJÉKOZTATÁS

Dr. Pintér Sándor

Miniszterelnök- helyettes, Belügyminiszter

Belügyminisztérium

Tisztelt Belügyminiszter Úr!

 

  • Megköszönöm a Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős helyettes államtitkár Asszonynak az Országos Roma Önkormányzat miniszter úrhoz címzett szakmai javaslat-csomagunkra érkezett válaszlevelét.
  • Tájékoztatom Miniszter urat, hogy az Országos Roma Önkormányzat (a továbbiakban: ORÖ) elnöksége továbbra is fenntartja a korábban megküldött négy oldalas megkeresésben foglaltakat. A roma közösségek támogatása és segítése érdekében az elnökség további javaslatokkal kíván élni az alábbiakban:
  • Az ORÖ kéri a kormányt, hogy a rászoruló hátrányos helyzetű embereket április hónapban étkezési utalványokkal segítse. Az idénymunkások, a munkájukat önhibájukon kívül elvesztők súlyos megélhetési gondokkal küzdenek. Ebben a vészhelyzetben az étkezési utalványok nagy segítséget jelentenének.
  • Az ORÖ javasolja, és kéri a kormányt fontolja meg, hogy a hátrányos helyzetbe került emberek közül is a különösen veszélyeztetett idősebb korosztály részére a veszélyhelyzet idejére havonta kétszeres nyugdíjat biztosítsanak.
  • Az ORÖ kéri a kormányt, hogy a veszélyhelyzet idejére minden magyar család havonta dupla családi pótlékot kapjon az otthon lévő és tanuló gyerekek megfelelő ellátása érdekében.
  • Az ORÖ kéri a kormányt hasson oda, hogy a közel 1200 helyi roma önkormányzat képviselőit vonják be a polgármesterek a szociálisan rászoruló személyek megsegítésébe, valamint az adományok kiosztásába.
  • Az ORÖ indokoltnak tartja és kéri a kormányt, hogy szájmaszkok és gumikesztyűk mellett minden magyar állampolgár, de különösen a hátrányos helyzetűek számára tartós élelmiszer csomagot, valamint fertőtlenítő és tisztítószert tartalmazó csomagot biztosítson.
  • Az ORÖ szükségesnek tartja és kéri a kormányt, hogy a közfoglalkoztatottak fizetés nélküli szabadságolásán változtasson, mivel az otthon maradni kényszerülő közmunkások a 22 800,-Ft-os foglalkoztatást helyettesítő támogatástól is elesnek. A megélhetést biztosító munkahelyeiket az alulképzett roma munkavállalók elvesztették, így alapvető szükségleteik sem biztosítottak.
  • AZ ORÖ indokoltnak tartja, és kéri a kormányt biztosítson 10 000 db laptop-ot, illetve tablet-et a legrosszabb helyzetű roma tanulók részére, hogy a tananyagot megfelelően tudják követni. Az eszközök kiosztásába kérjük bevonni a roma önkormányzatokat.
  • Az Országos Roma Önkormányzat elnöksége és a magam nevében kérem Miniszter Urat, hogy javaslatainkat, kéréseinket fontolja meg és támogassa.

Tisztelt Miniszter Úr!

Munkájához erőt, egészséget és kitartást kívánunk.

Budapest, 2020. március 31.

Tisztelettel:

Agócs János

elnök

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY