Sikeresen lezárult a TÁMOP 5.3.1. B-1-11/1 Nő az esély projekt

A „Roma emberek képzésbe ágyazott foglalkoztatása a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben” – „Nő az esély” elnevezésű kiemelt projektet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) közösen valósította meg. A program szervesen illeszkedik a 2011. május 20-án, az Országos Roma Önkormányzat és a Kormány között létrejött keret-megállapodáshoz és „Az egyes társadalmi felzárkózást célzó rövid távú intézkedésekről szóló” kormányhatározathoz, illetve a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiához (2011-2020).

A projektben 2012 júliusában indult projektbe 2700 fő roma asszonyt vontunk be, közülük 1100-an kerültek képzésbe és 1014 fő tett sikeres vizsgát, szerzett OKJ-s végzettséget szociális és gyermekvédelmi szakterületen. A programhoz kapcsolódott a TÁMOP 5.3.1. B-2-12/2es projekt, amelyben a foglalkoztatási támogatásra adhattak be pályázatot a munkáltatók. Ennek eredményeképpen a végzett asszonyok közel egy harmada jutott munkahelyhez az elsődleges munkaerő piacon, végzettségének megfelelő munkakörben.

A projektzáró rendezvényére 2015.április 21-22-én került sor.

Az első nap az ORÖ székházában a szakmai megvalósítók összegezték a 2,5 éves munkát. Ezen részt vettek az ORÖ-s és TKKI-s mentorok, koordinátorok, instruktorok. A szakmai nap első felében a részt vevők áttekintették a bevonástól a képzésbe kerülésen át a munkába állásig eltelt időt. Valamennyi hozzászóló kiemelte a mentorálas fontosságát, a képzésbe lévőkkel való folyamatos kapcsolattartás, melynek eredményét jelzi, hogy a képzésbe kerültek lemorzsolódása a 10% alatt van. Ugyan ilyen fontos része volt a mentorállásnak a képzés befejezését követő nyomon követés, hiszen a munkába állásig sokszor hónapok is elteltek. Fontos volt ez az időt is hatékonyan kihasználni, melyben az álláskereséssel kapcsolatos ismeretek elsajátítására nyílt lehetőség Így pl. önéletrajzírás, interjúra való felkészülés, melyet a gyakorlatban is kipróbáltak, hiszen a kezdeti időben a mentorok kisérték el egy-egy állásinterjúra a felvételizőt.

A szakmai nap második felében az ORÖ képviselők is részt vettek. Hegedüs István Elnök úr köszöntőjében kiemelte a projekt egyedülállóságát, hiszen ez volt az első, az egész országot lefedő pályázat, melyben az ORÖ főpályázóként vett részt. Elismerte a végzett asszonyok munkáját, melyhez gratulált.

Hangsúlyozta, hogy szükséges a folytatás, hiszen a képzés és a foglalkoztatás jelentheti a felzárkózási lehetőséget a roma embereknek.

Ficz Emma az EMMI képviseletében ugyan csak kiemelte a program úttörő jellegét és sikerét. Hangsúlyozta, hogy a minisztérium továbbra is kiemelten kezeli a romák felzárkózását.

Ipacs László projektmenedzser a siker egyik feltételeként említette a megyei roma vezetők, képviselők munkáját, amely már 2011-ben elkezdődött, majd a megyei toborzó rendezvényeken csúcsosodott ki. Ugyancsak erre utalt Csóka János képviselő úr is, aki hozzászólásában a képviselők azon munkáját emelte ki, amellyel hozzájárultak a sikereses megvalósításhoz.

A második nap a MTA dísztermében folytatódott, ahol a jelenlévőket Czövek Éva a TKKI Főigazgató Asszonyköszöntő szavai után Langerné Victor Katalin az EMMI helyettes államtitkára gratulált a végzett asszonyoknak. Ezt követően szakmai előadásokra került sor. Ezen a rendezvényen adták át az 1000. végzett asszony bizonyítványát is, valamint a mentorpályázat győzteseit is köszöntötték.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy sem Farkas Flórián miniszterelnöki biztos úrnak, sem az Országos Roma Önkormányzat elnökének, Hegedüs István úrnak nem állt módjában a rendezvényen felszólalni.

Végezetül Ipacs László projektmenedzser és Kis Márta TKKI szakmai vezető összegezte az eredményeket: kiemelték, hogy csak együttműködve, egymást támogatva lehet sikeres a romák felzárkózása és a program folytatásának indokoltságát hangsúlyozták.

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY