Nemzetiségek napja

nemznap

Hat évvel ezelőtt az Országgyűlés december 18-át – mint az ENSZ nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogairól szóló nyilatkozat elfogadásának napját- a Nemzetiségek napjává nyilvánította. Előző megnevezése a Kisebbségek napja volt, melyet a magyar kormány a kisebbségbarát társadalmi légkör kialakítása és fenntartása érdekében, az ENSZ nyilatkozata értelmében hívott életre. Az eseményhez kötődően az országban számos helyen szerveznek ünnepségeket. A Nemzetiségek napján kerül átadásra a Nemzetiségekért Díj.

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága minden évben felhívást tesz közzé a Nemzetiségekért Díjra történő jelölésre. Ezen elismerésben a magyarországi nemzetiségek érdekében a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző személyek és szervezetek részesülhetnek.A Nemzetiségekért Díj odaítélése a 2/2012. (VIII. 9.) ME rendelet alapján történik.

2017-ben a roma nemzetiség ’nagyjai’ közül Nagy Gusztáv, magyar irodalmi művek romani nyelvre történő fordításáért, kulturális felzárkóztatásáért tett erőfeszítéseiért valamint Rézműves Gyula, a romák hétköznapjainak bemutatásáért és társadalmi helyzetének művészeti ábrázolásáért vehette át a díjat.

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY