Emlékük örökké szívünkben él…

 

Emlékük örökké szívünkben él…

Kegyelettel és tisztelettel emlékezünk az áldozatokra a roma sorozatgyilkosságok 10. évfordulóján.

2009. február 23-án, Tatárszentgyörgyön, miután a gyilkosok Molotov-koktélt dobtak be a házukba, az édesapa, Csorba Róbert és az akkor 5 éves kisfia, Csorba Robika életét kegyelem nélkül, közvetlen közelről kioltották, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették.

De a félelemkeltés már 2008. július 21-én elkezdődött: Galgagyörkön Molotov-koktéllal és vadászfegyverekkel támadtak meg roma lakóházakat. Az elkövetők nem elégedtek meg ennyivel. Augusztus 8-án, Piricsén két házat gyújtottak föl és egy menekülő asszonyra sörétes puskával rálőttek. November 3-án, több házat is felgyújtottak Nagycsécsen, ezt követően agyonlőtték Nagy Józsefet, és testvérének feleségét, Nagy Tibornét. Ezután következett Tatárszentgyörgy február 23-án. A borzalmak ezzel még nem értek véget. 2009. április 22-én, Tiszalökön, egyetlen lövéssel kioltották a házából kilépő Kóka Jenő életét. Ugyanezen év augusztus 3-án ölték meg Kislétán a hatodik áldozatot, Balogh Máriát.

14 hónapnyi rettegés után a rendőrség 2009. augusztus 20-án, kommandósok bevetésével elfogta a tetteseket a debreceni Perényi 1 zenei klubban.

Az értelmetlen gyilkosságsorozat hat ártatlan roma ember halálával végződött, mely mélységesen megrázta az egész magyar társadalmat.

Hajdú Eszter 167 napon át rögzítette a gyilkosok perét, ebből a hatalmas anyagból készült el az „Ítélet Magyarországon” című film, amelyből mindenki megismerheti a roma sorozatgyilkosság részleteit.

A borzalmak kronológiája soha nem feledhető el. Az ártatlan áldozatok emlékének megőrzése mindannyiunk felelőssége és kötelessége azért, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő a jövőben.

<>

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY