A ROMA HOLOCAUST MEGEMLÉKEZÉS 75. ÉVFORDULÓJÁN

 

2019. augusztus 02-án az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai székházában megtartott rendezvényen az emberiség ellen elkövetett egyik legsúlyosabb bűncselekmény, a Roma Holokauszt áldozataira emlékeztünk.

A lovári és beás himnuszokat követően az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Balogh János köszöntötte a megjelenteket. Dányi Krisztián előadóművész Choli Daróczi József: Óda című versével érzékenyítette a hallgatóságot. Három tehetséges zeneművész: Váradi Gyula hegedű-, Fehér Norbert zongora-, Mohácsi Vilmos csellóművész előadásában Ennio Morricone, John Williams és Adagio szerzeményei csendültek fel, miközben a vetítővásznon archív felvételek peregtek. A látogatókat a belső térben történelmi fotók kísérték paravánokon. A magyar himnuszt követően az épület előtt kezdetét vette a koszorúzás. Koszorút helyezett el a roma holocaust áldozatainak emléktáblájánál:

– az Országos Roma Önkormányzat nevében Balogh János elnök

– az Országos Roma Önkormányzat Hivatala nevében Cserháti Tiborné dr. hivatalvezető

– a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság képviseletében Ficz Emma és Gyöngyösi Gyula

– a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata nevében Kukumzisz Georgiosz elnök, Hadzijanisz Hrisztosz a Görögség Házáért felelős elnökhelyettes és Dr. Topuzidisz Dimitrisz ügyvéd

– a Magyarországi Cigányközösség Fóruma (MCF) vezetőjeként, Kolompár Orbán

továbbá a megemlékezést jelenlétével megtisztelte és az emlékezés virágát helyezte el az Országos Örmény Önkormányzat elnöke, a Roma Ügyekért Felelős Főpolgármesteri Megbízott, az ORÖ több képviselője valamint megyei, kerületi elnökök és képviselők.

Huszonháromezer auschwitzi cigány elszenvedettekről van tudomásunk, akiket Német-, Lengyelországból, Ausztriából, a mai Cseh és Szlovákia területéről és hazánkból transzportáltak a hírhedt haláltáborokba. A cigánytábor története 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel ért véget. Az SS katonák az embertömeget gázkamrákba terelték és embertelen módon kivégezték. A 75 évvel ezelőtti éjszakán az auschwitz-birkenaui lágerben megközelítőleg négyezer roma gyermeket, nőt és férfit gyilkoltak meg. A magyarországi roma áldozatok száma és neve a mai napig meghatározatlan.

Emlékeznünk kell arra az estére és azokra az ártatlan áldozatokra, akiknek Európa-szerte csak annyi volt a bűnük a hatalom szemében, hogy cigány embernek születtek.

 „Közös felelősségünk, hogy összefogjunk és együtt, a jövőben is minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy visszaszorítsuk embertársaink között a gyűlöletet, a diszkriminációt, az előítéleteket!” (részlet az elnöki köszöntőből)

 

EMET_logo_fekete_feher EEM    

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY