Kegyelettel és tisztelettel emlékezünk az áldozatokra a tatárszentgyörgyi roma sorozatgyilkosságok évfordulóján

Tisztelt Honfitársaim!

Borzalmas tragédiára ébredt az ország tizenöt évvel ezelőtt, amikor Tatárszentgyörgyön meggyilkolták Csorba Róbertet és kisfiát, Robikát. A tatárszentgyörgyi terrorcselekmény egy 2008-ban indult sorozatgyilkosság része volt, ahol 10 helyszínen összesen 6 embert öltek meg, és 5 ártatlant pedig súlyosan megsebesítettek. Az áldozatok mindannyian cigány származásúak voltak. A 2008-2009-es romák elleni rasszista támadássorozat eseményei közül leginkább a 2009. február 23-án történt tatárszentgyörgyi gyilkosság épült be a köztudatba, melynek évfordulójára emlékezünk a mai napon. Ezen a napon számos megemlékezést tartanak az áldozatok emlékének adózva.

Az ártatlan áldozatok tragédiája arra figyelmeztet minket, hogy hova vezethet az oktalan, értelmetlen gyűlölet, a rasszizmus, a cigányellenesség. Mindannyiunk morális felelőssége az, hogy miközben fejet hajtunk az áldozatok emléke előtt, változtassunk ezen az állapoton, hogy határozottan felemeljük a hangunkat az értelmetlen előítéletek és diszkrimináció ellen.

A borzalmak kronológiája soha nem feledhető el. Az ártatlan áldozatok emlékének megőrzése mindannyiunk felelőssége és kötelessége azért, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő a jövőben. Nyugodjatok békében emlékeket szívűnkben örökké él!

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY

Az Országos Roma Önkormányzat felháborodását és aggodalmát fejezi ki a Pilisen történtekkel, illetve Somogyváron tapasztalt …