NEMZETI ÜNNEP

Mit kíván a magyar nemzet

1848. március 15.

„Magyar történet múzsája,

Vésőd soká nyugodott.

Vedd föl azt s örök tábládra

Vésd föl ezt a nagy napot!”

(Petőfi Sándor:14-DIK MÁRCIUS, 1848)

részlet

A Magyar Országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja és a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe. Ezen a napon kerül sor Kossuth- és Széchenyi-díjak kiosztására.

Az 1848-49-es időszak a polgári forradalom és szabadságharc kezdete, melynek célja a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés megteremtése volt. 1848 első hónapjaiban Európa számos városában forradalmak törtek ki. Ez kedvező körülményeket teremtett ahhoz, hogy a magyarországi reformelképzelések törvényes úton megvalósuljanak.

A forradalmat indító március 15-e jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének és az elvesztett szabadság visszaszerzésének szimbólumává vált. A magyarság 1860 óta nemzeti ünnepének tekinti ezt a napot, függetlenül attól, hogyan vélekedett erről a mindenkori államhatalom.

1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit, a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt. 1990 óta ez a napot a magyar sajtó napjaként is ünnepeljük.

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY