NEMZETKÖZI ROMA NAP 2020. április 8.

Április 8-a van. Sokaknak semmit nem mond ez a nap. De nekünk romáknak, igen.

49 évvel ezelőtt 23 országból érkeztek romák Londonba.  Fontos döntések születtek akkor:  a Himnuszunkról, jelképeinkről, és legfőképpen arról döntöttek, hogy a romacsoportok testvérként tekintsenek egymásra.

Ez az a nap, amelyen a legnagyobb kisebbséget alkotó közösség számára, a Nemzetközi Roma Nap lehetőséget teremthet arra, hogy a hátrányos helyzet megkülönböztetése érdekében előmozdítsák a romák integrációját, elfogadását az európai társadalmak és országok mindegyikében.

Mindezen törekvésekhez eszközéül szolgál a Nemzetközi Roma Nap, melynek során a roma történelem és kultúra – ami a sokszínű európai örökség elválaszthatatlan részét képezi – a különböző művészeti ágakon keresztül bemutatásra kerülhessen.

Ebben a nehéz időszakban sajnos nem tudjuk méltón megünnepelni a 49 évvel ezelőtti eseményt, megőrizte mégis identitásukat, önazonásságukat sok-sok évszázadon keresztül meg tudták őrizni.

Ebben a helyzetben, amikor nem találkozhatunk szeretteinkkel, amikor nem ünnepelhetjük meg a családunk körében a Húsvétot, ne hagyjuk el magunkat. Erős nemzet vagyunk, ezt bizonyítja az is, hogy bárhol megélünk a világon.

Nincs kétség, az elkövetkezendő hetek is nehezek lesznek kedves testvéreim! Kérlek benneteket, nyugodtan, türelemmel kezeljétek a vírus okozat helyzetet. Mi nap, mint nap dolgozunk azért, hogy a romák számára javuljon a helyzet, a problémák enyhüljenek.

Bár idén 2020 április 8-án a nyilvános ünneplés elmarad, mégis az 1971-ben kikiáltott esemény tiszteletére az online virtuális térben kívánunk minden kedves roma honfitársunknak szép megemlékezést.

Országos Roma Önkormányzat

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY