KÖZLEMÉNY

Az Országos Roma Önkormányzat megrendülten értesült arról, hogy a tegnapi napon a Mi Hazánk Mozgalom a rendőrségi tiltás ellenére megtartotta, megtarthatta a nyíltan cigányellenes rendezvényét az Önkormányzat székházától ötven méterre.
A Budapesti Rendőrfőkapitányság 2020. május 27-én 18:14 perckor kiadott közleményében az Országos Roma Önkormányzat épülete elé meghirdetett gyűlést a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek minősítette és felhívta a figyelmet a veszélyhelyzetben érvényes tiltásokra. A közlemény ellenére, bár a helyszínen jelen voltak, nem intézkedtek a rendezvény feloszlatásáról.
A hazai cigányság tekintetében komoly veszélyt hordoz magában az, hogy különböző szélsőséges nézeteket valló társadalmi csoportok, futballhuligánok egy rendezvény keretében nyíltan cigányellenes kijelentéseket tehetnek.
Álláspontunk szerint a rendezvény lebonyolítása, így különösen az ott elhangzott beszédek, azoknak tartalma, a résztvevők megjelenése, a rendezvényen viselt öltözékek önmagukban és összességében is alkalmasak voltak a külső szemlélőben félelemkeltésre, riadalom okozására.

Az Országos Roma Önkormányzat azonnali választ vár a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, hogy a korábbi tiltás ellenére miért nem oszlatta fel a rendezvényt. Kérjük és követeljük a felelősök megnevezését.

Az Országos Roma Önkormányzat a tegnap történt eseményekkel összefüggésben megteszi a szükséges jogi lépéseket, és büntetőjogi feljelentést helyez kilátásba a rendezvény szervezői ellen.

Nem tűrhetjük tovább, hogy különböző szélsőséges politikai haszonlesők állandó céltáblája legyen a hazai cigányság, nem tűrhetjük tovább, hogy akár csak verbális támadás is érje a magyarországi cigányságot.

A jövőben minden törvényes eszközzel élni fogunk az ellenünk irányuló szélsőséges megnyilvánulások visszaszorítása érdekében.

Az Országos Roma Önkormányzat 2020.június 2-án (kedd) 13 órára összehívja a nemrég létrehozott Koordinációs munkacsoportját, melyre várja minden közreműködni kívánó civil szervezetet.

Az Országos Roma Önkormányzat arra kéri a Magyarországon élő magyar állampolgárságú roma honfitársait, hogy nyugodjanak meg, és ne üljenek fel semmiféle rasszista provokációnak.

Budapest, 2020. május 29.

Agócs János
Országos Roma Önkormányzat

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY