ROMA ELLENÁLLÁS NAPJA

Május 16-a emlékeztet mindnyájunkat arra, hogy nincs olyan pusztító erő, amelynek ne lehetne ellenállni.
Az 1940-es évek Európájában, melyet beárnyékolt a föléje magasló nemzetiszocialista uralom és az országok hallgatólagos összejátszása, nem is álmodott senki az ellenállásról. Akkoriban faji törvényekkel igazolták az egyes csoportokkal szembeni kegyetlen bánásmódot és sokszor úgy ítélték meg, hogy nem méltóak az emberi életre.
Az 1940-es éveket megelőzően már a német rendőri szervek a 20. század elején rutinszerűen üldözték a romákat. Az akkori politikai hatalom már ekkor sürgette „a társadalomra veszélyes” cigányok elleni fokozott állami fellépést és a vegyes házasságok betiltását.
1926-ban Bajorországban megszületett a „cigányok, csavargók és munkakerülők” elleni törvény, a porosz kormányzat pedig „bűnöző életmódúaknak” minősítette a romákat. Akkoriban, ha a roma gyermekek nem tudtak németül, szellemi fogyatékosként intézetbe kerültek, az állandó munkahellyel nem rendelkező felnőtteket pedig munkatáborokba, dologházba zárták. A roma társadalmakban végzett etnikai tisztogatások kezdete az 1935-ös nürnbergi törvényektől datálhatóak. Az akkor megfogalmazott törvények a zsidóság mellett a romákra is érvényesek voltak.
 
Még mindig kevésbé kutatott és ismert téma a romák II. világháború alatti üldöztetése és ellenállásának története. Egyes források szerint a legfigyelemreméltóbb ellenállási kísérlet 1944. május 16-án történt, amikor az Auschwitz-Birkenau területén lévő cigány láger rabjai megtagadták az együttműködést az őrökkel, fellázadtak az SS-tisztek ellen, akik gázkamrába akarták terelni őket. A táborban korábban ilyen ellenállásra nem volt példa. Az ellenállást követően azonban a cigányokkal szembeni kegyetlen bánásmód tovább fokozódott.
A munkára alkalmas romákat Buchenwaldba, Ravensbrückbe vagy más táborokba szállították, majd 1944. augusztus másodikáról harmadikára virradóra, egyetlen éjszaka alatt, az Auschwitz-Birkenau lágerben közel háromezer cigány férfit, nőt és gyermeket végeztek ki.
Május 16-át ugyan nem jegyzi a történelem, de a roma ellenállás napja ma is útmutatás, példaértékű cselekedet lehet, hogy az elnyomással szemben még a kilátástalannak tűnő helyzetekben is szembe lehet, és szembe kell helyezkedni.

Ezeket olvasta már?

Országos roma képzőművészeti kiállítás és vásár

Az Országos Roma Kulturális és Média Centrum, valamint az Országos Roma Foglalkoztatási Központ szervezésében 2022. …