Közlemény

Az Országos Roma Önkormányzat a Mezőhegyesen történt incidenssel kapcsolatosan az alábbiakról kívánja tájékoztatni a széles közvéleményt.
Mindenekelőtt mélységesen megrendülten együttérzésünket kívánjuk kifejezni az áldozat családja részére, hangsúlyozva, hogy az Országos Roma Önkormányzat határozottan elítél minden bűncselekményt elkövetőt függetlenül attól, hogy a roma közösség tagja, vagy sem.
Az Országos Roma Önkormányzat aggodalmát fejezi ki a 2022. november 7. napján Mezőhegyes településen a helyi lakosok által a tragédia kapcsán szervezett megemlékezésen történtekkel kapcsolatban. Határozottan visszautasítjuk, hogy a helyszínen jelen lévő Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai és vezetője, László Attila valamint néhány helyi lakos az emberöléssel gyanúsított elkövető házához vonulhatott, és ott egy álláspontunk szerint nyíltan cigányellenes demonstrációt tarthattak.
Az Országos Roma Önkormányzat megdöbbenten értesült a helyszínére kiérkező rendőrök szükséges és jogszerű intézkedéseket elmulasztó magatartásáról, ugyanis a fenyegető hangulatú gyülekezés feloszlatására nem intézkedtek. Álláspontunk szerint az ilyen megmozdulás ténye a magyar történelem legszomorúbb és legvadabb időszakait idézi, amelyek az emberi méltóságot sárba tipró nemzeti-etnikai-vallási csoportok elleni gátlástalan verbális támadással kezdődtek, és emberéletek kioltásával végződtek.
Az Országos Roma Önkormányzat értetlenül szemléli az események sorozatában annak hiányát, hogy a Magyar Országgyűlés roma származását nyíltan valló és a roma közösséghez tartozását vállaló képviselői a fenti eset kapcsán egyetlen gondolatot, nyilatkozatot sem tartottak érdemesnek a széles közvéleménnyel megosztani.
Az Országos Roma Önkormányzat álláspontja szerint az ilyesfajta demonstráció megtartása a demokrácia lényegéhez tartozó közrend és köznyugalom jelentős mértékű támadását hordozza magában, szükségképpen a helyi roma kisebbség ellen irányuló, a békés együttélés intézményét romboló, tragikus hatásával. Feladatunknak érezzük közösséghez tartozása miatti erőszakkal fenyegetett valamennyi honfitársunk mellett kiállást, különösen, ha az érintett roma közösséghez tartozik.
A roma közösséget is érintő, azonban konkrét roma személyeket érintő szélsőséges nézeteket valló társadalmi csoportok által tanúsított nyíltan cigányellenes, a cigányság ellen uszító magatartást elítéljük, azzal szemben szavunkat felemelve, minden erőnkkel, de törvényes keretek között küzdeni fogunk. Ennek első lépéseként Tisztelt Belügyminiszter Urat levélben kértük, hogy az ügyet soron kívül kivizsgálni, és a szükséges intézkedéseket megtenni szíveskedjen.
Lakatos Oszkár, Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese
Budapest

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY