Magyar Nemzet Tambura Cigány Zenekar első előadása az ORÖ-ben

Ez évben alakult meg a Magyar Nemzet Tambura Cigány Zenekar, melynek első nyilvános főpróbájára 2015. június 18-án került sor az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai székházának tükörtermében.

Az eseményen részt vett Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, az ORÖ számos képviselője, Dr. Buri Edina mb. hivatalvezető, az ORÖ több intézményvezetője, valamint a Mohácsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselői és a méltán híres Kossuth-díjjal kitüntetett Söndörgő Együttes frontembere Eredics Áron, népzenész. Jelen voltak többek között a „népművészet mestere” címmel kitüntetett Versendi Kovács József is, továbbá Raduly József, „A magyar zenekultúra népszerűsítéséért” kitüntetett a Magyar Kultúra lovagja, a 100 tagú Cigányzenekar korábbi művészeti vezetője, aki a moderátora is volt az eseménynek.

Raduly József köszöntőjében üdvözölte a jelenlévőket. Beszédében utalt arra, hogy sokan, ha cigányzenekarra gondolnak, akkor vonós együttesek jutnak eszükbe, ugyanakkor a hazai, zömmel cigány tamburazenekarok is évszázados múltra tekintenek vissza.

Ezt követte Hegedüs István elnök köszöntője, aki egyebek mellett a következőket mondta: „az ember vére pezseg, amikor hallja azt a fantasztikus cigányzenét, amit produkálnak”, és kiemelte mennyire fontosak ezek az események, melyek egyfajta missziót töltenek be a cigányemberek életében, hiszen a roma kultúra bemutatása mellett, azokra az értékekre is felhívják a figyelmet, amivel, mi roma emberek is rendelkezünk. Kiemelte azt is, hogy a magyar társadalommal közösen a cigány és nem cigány honfitársaink jövőjét fogjuk úgy építeni, hogy minden ember meg fogja találni ebben a boldogságát”.

Majd ezt követően Kovács István a zenekar alapítója és vezetője bemutatta a zenészeket, és a megalakulás folyamatáról beszélt. A Magyar Nemzet Tambura Cigány Zenekara Mohácson alakult meg, ami Kovács István szerint, a „hazai tambura zene bölcsőjének számító város”, hiszen a baranyai város nagy múltú, és sokszínű kultúrával rendelkező település, ahol öt nemzetiség él évszázadok óta és ahol már korábban is születtek kitűnő tamburazenekarok. Volt idő, mikor 17 tambura zenekar működött egy időben. A mostani formáció még újnak számít, hiszen még csak egy hónapja zenélnek így együtt. Tagjai, akik térségükben méltán elismert zenészek, bejárták a világot Ausztrálián, Amerikán át Szingapúrig és olyan kiválós és érdemes művészekkel dolgoztak együtt, mint a Kossuth-díjas Boros Lajos és idősebb Járóka Sándor – mondta Kovács István.

A 20 tagból álló zenekar, ahogy az nevéből is adódik, egyedinek számít, hiszen ez a magyar nemzet első tambura cigányzenekara, ami nem csak cigányzenét játszik, hanem a Magyarországon élő nemzetiségek zenéit, az egykor nagyra becsült magyar nótán át a világslágerek egyvelegein keresztül a virtuóz komolyzenei átiratokig mindent, amit művészeti vezetői elterveznek és magas szintű zenei tudással rendelkező tagjai előadnak. Improvizatív műsorszámaik, már-már a jazz virtuozitását idézik a hallgatóság számára. Teszik ezt olyan fegyelemmel és zene iránti alázattal, ami a jelenleg díjazás nélkül végzett munkájukat remélhetőleg hamarosan stabil működési alapokkal is honorálja. Az ORÖ partneri és együttműködési szándékát e téren is kinyilvánította Hegedüs István. Raduly József – aki e téren tán a leg autentikusabb – szerint ugyanolyan kuriózumnak számít a mohácsi tamburazenekar, mint a méltán híres 100 tagú cigányzenekar a maga nemében. Narrátori előadása, mintegy tárlatvezetőként kalauzolta hallgatóságát a zenekar sokszínű repertoárjának megismerésében.

A koncerten nagy sikert aratott, Versendi Kovács József érdemes művész több virtuóz előadása is, majd a jó hangulatnak köszönhetően a zenekar vezetője és az ORÖ egyik képviselő asszonya, Kiss Jánosné is színpadra lépett egy- egy szép és szívhez szóló nóta erejéig, amit a zenekar kíséretében adtak elő. A koncert végén, a hangulat tetőpontján a zenekar az addig illedelmesen szemlélődő közönség soraiból többeket táncra perdített és így búcsúzott hálás közönségétől.

Ezeket olvasta már?

Országos roma képzőművészeti kiállítás és vásár

Az Országos Roma Kulturális és Média Centrum, valamint az Országos Roma Foglalkoztatási Központ szervezésében 2022. …