2018 október 23, kedd
Kezdőoldal / Intézmények / Hivatal / A ROMA HOLOCAUST nemzetközi emléknapján…
holo

A ROMA HOLOCAUST nemzetközi emléknapján…

holo

…azaz augusztus másodikán, minden esztendőben a II. világháború roma áldozataira, családtagjaikra, leszármazottaikra, illetve a borzalom túlélőire gondolunk közösen a Dohány utcai székházban megtartott nagyrendezvényen.

Az esemény vendégeit Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke köszöntötte.  A rendezvényt megtisztelte jelenlétével és beszédet mondott Dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség Egyházi, Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára, valamint tiszteletét tette a Nemzetiségi Főosztály vezetője, Tircsi Richárd úr. Velünk emlékezett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma; Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló, a görög nemzetiségi önkormányzat elnöke, a megyei roma nemzetiségi önkormányzatok elnökei; az Országos Roma Önkormányzat képviselői, továbbá Nagy Sándor, roma ügyekért felelős főpolgármesteri megbízott. Az ünnepségen számos roma és nem roma származású ismert közéleti szereplő, művész volt jelen, akik a megemlékezés végén elhelyezték koszorúikat, virágaikat az Országos Roma Önkormányzat székháza előtt lévő emléktáblánál.

További részletek az eseményről a -fotók és videó- a MÉDIATÁR-ban tekinthetőek meg.

EEM EMET_logo_fekete_feher

Ezeket olvasta már?

pic1

A Roma Büszkeség Napja után is tovább büszkélkedünk

A budai Móricz Gimnázium azzal a megkereséssel fordult az Országos Roma Önkormányzathoz, hogy az Európai Nyelvek Napján, 2018. szeptember 26-án segítse a romani/lovári nyelv bemutatását diákjai számára. Az Országos Roma Kulturális és Média Centrum  vezetője, Heider Csilla romológus, oktatási szakértő és Lakatos Klára nyelvoktató, közművelődési szakember együttesen vezette be illetve szólaltatta meg cigány nyelven a hallgatóságot. Szó volt ezen nyelvek eredetéről, jellemzőiről, tanulásukról, s magukról a nyelvhasználókról is. Az érdeklődők megtanultak többféleképpen köszönni. A kamaszok szókészletéből nem hiányozhatott  a 'szeretlek', azaz 'kamav tut' kifejezés sem, mely zárásként felkerült a 26 nyelven írt és közzétett színes kártyák paravánjára (Lásd középen, narancs alapon)