GYPSZYGET 2015

A Roma hírességek arcképcsarnokának bemutatkozása a CIVIL SZIGETEN

Az idei Sziget fesztiválon, azon belül is a Civil szigeten képviseltette magát az Országos Roma Közérdekű Muzeális Gyűjtemény és Kiállítási Galéria. Az elsődleges célja az volt a jelenlétnek, hogy a romák is megjelenjenek, ízelítőt kapjanak a szigetlakók a roma kultúrából, zenéből, képzőművészetből. Szép számmal érkeztek a látogatók, Lengyelországtól Japánig, Németországtól Venezueláig különféle nemzetiségű és korú vendégek.

Bordás Péter, a múzeum vezetője hónapok óta egy nagyszabású kiállításon dolgozik, ennek egy kis szeletét telepítette ki munkatársaival a GYPSZYGETre. Ez a tárlat több mint 400 portréból áll, magyar és külföldi cigány származású hírességek arcképcsarnoka. Olyan világhírű színészek, rendezők, zenészek és közéleti személyiségek ők, akiket mindenki ismer, de a többség nem is gondolná, hogy roma származásúak. A szándék az volt, hogy az emberek lássák, a cigányságnak milyen értékei, büszkeségei vannak a világ minden táján. Fontos cél volt az is, hogy a negatív sztereotípiákat végre váltsák fel pozitív asszociációk a cigány, roma kifejezésekre gondolva.

Itt a Szigeten megjelenő 21 portré csak ízelítőként volt látható, de így is nagy rácsodálkozásoknak lehettünk tanúi. Sokan elmondták, hogy kíváncsian várják a teljes arcképcsarnok kiállításának megnyitóját. Örömteli volt, hogy a sátorba látogatók igen aktívak voltak, akik megtekintették a képeket, azok játszottak is velünk. A portrék számokkal lettek ellátva, a játékos kedvűek pedig egy kvíz keretében névsorral a kezükben találgathatták, hogy melyik képen ki látható. A jó eredményt elérők emléket vihettek magukkal, például képeslapot a GYPSZYGETről, vagy a nemzetközi cigány zászlót matrica formájában, illetve a legjobban teljesítő játékosok plakátot is kaptak. Ez utóbbinak volt a legnagyobb sikere, ugyanis ezek a plakátok több száz képből összeálló fotómozaik portrék voltak olyan roma hírességekről, mint Elvis Presley, Charlie Chaplin, Ronnie Wood vagy Django Reinhardt.

Az informativitás akart lenni a sátor, a másik fontos cél az örömszerzés volt. Ez a szándék egyrészt Bogdán János Amigó kortárs roma festőművész közreműködésével jöhetett létre, aki kifinomult karakterérzékkel rajzolta le a sátorba látogatókat, akár portrét, akár karikatúrát kértek tőle. Másrészt pedig a Rafael Zsigmond Csika (kanna), Balogh Guszti (ének, gitár) és Balogh József Jocó (ének, gitár) zenészek játékával, illetve a csodás cigány viseletbe öltözött szép roma lányok táncával valósulhatott meg. A látogatók nem egyszer énekeltek, táncoltak a romákkal együtt, sőt, volt, aki még kannázni is beállt egy dal erejéig.

Elmondható, hogy a GYPSZYGET nagy érdeklődést és pozitív visszhangot kapott, érdekes beszélgetések kapcsán sok ismeretség köttetett. A régi Sziget-szlogen mondta: kell egy hét együttlét! Ez tényleg az volt, romák és nem romák, együtt.

Fotó: Simon Bálint

 

Ezeket olvasta már?

Országos roma képzőművészeti kiállítás és vásár

Az Országos Roma Kulturális és Média Centrum, valamint az Országos Roma Foglalkoztatási Központ szervezésében 2022. …