2020 február 26, szerda
Kezdőoldal / Közlemények / SAJTÓKÖZLEMÉNY

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Országos Roma Önkormányzat Érden, 2016.október 17.-én, a hajnali órákban történt gyújtogatás ügyében az alábbi közleményt teszi közzé:

Az Érden élő roma család sérelmére elkövetett, közvetlenül az emberi élet ellen irányuló támadást elítéljük és elfogadhatatlannak tartjuk.

A kialakult helyzet tisztázása érdekében az Országos Roma Önkormányzat megkereste az MTV1 közszolgálati csatornát, hogy a sérelmet szenvedett roma család is elmondhassa álláspontját. Felvettük a kapcsolatot az Érdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökével is, hogy az érdi és Érd környéki roma és nem roma lakosság közötti békés együttélés mielőbb
újra megvalósuljon.

Felkérjük továbbá az ügy kivizsgálásával foglalkozó szerveket, hatóságokat, hogy a folyamatban lévő eljárásokat, vizsgálatokat körültekintően és a lehetőségekhez mérten mihamarabb végezzék el, a helyzet megoldásának, valamint a helyi lakóközösség között kialakult feszült viszony megnyugtató rendezésének érdekében.

Egyúttal elítéljük azokat a hírportálokat, amelyek teret engednek a szélsőséges vélemények megjelenítésének, ezzel megsértve és hátrányosan megkülönböztetve nemcsak a fent említett roma családot, hanem minden roma származású embert, mellyel értelmetlen feszültséget gerjesztenek a társadalom tagjai között.

Országos Roma Önkormányzat

Ezeket olvasta már?

Sajtóközlemény

Az Országos Roma Önkormányzat 2019. május 30-án tartott közgyűlésén mélységes aggodalmát fejezte ki a június 1-én Szegeden Nemzeti Légió néven megalakuló félkatonai, szélsőséges szervezet miatt.

A Mi Hazánk mozgalom a Magyar Gárda eszmeisége és szellemisége örökségeként kívánja feléleszteni a Nemzeti Gárdát, amely alkalmas a félelem és gyűlöletkeltésre a hazai romák körében.

Kinyilvánítjuk: nem engedhető meg, hogy egy militarista szervezet erődemonstráció keretében ártatlan embereket félelemben tartson.

Az Országos Roma Önkormányzat arra kéri a kormányt, hogy Magyarország Alaptörvényének VI. cikkében foglaltakat, miszerint „a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével” következetesen tartassa be.

 

Országos Roma Önkormányzat