A ROMÉDIA Romák médiája – Romák a médiában konferencia nyitórendezvényéről

2017. március 2-án lezajlott a Roma Kulturális és Médiacentrum „ROMÉDIA” Romák médiája – Romák a médiában konferenciasorozat nyitórendezvénye.

A konferenciasorozat létrejötte köszönhető a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának, mely az intézményünk által benyújtott pályázatot támogatásra méltónak ítélte. Célunk volt, hogy a média területén tevékenykedő roma szakemberek egy platformon oszthassák meg tapasztalataikat, tudásukat a témában az érdeklődőkkel és egymással is.

Az Országos Roma Önkormányzat székházának tükörterme nagy örömünkre megtelt vendégekkel, romákkal és nem romákkal egyaránt. Külön öröm volt a szervezők számára, hogy az ifjúság is szép számban képviseltette magát.

A konferencia nyitórendezvényének fő témája a romák bemutatása a médiában volt. Mindhárom előadás azt vette górcső alá, miként láttatják a médiában, a hírekben a romákat, melyek azok a megoldások, amelyek a többségi társadalom és a romák közti érzékenyítést, közelítést szolgálják, és melyek azok a rossz gyakorlatok, amelyek kifejezetten ártanak a békés együttélésnek, tovább erősítik a romákról kialakult negatív sztereotípiákat. A program első felében ezeket a kérdéseket rövidfilmek levetítésével illusztrálva, a hallgatóságot bevonva feszegette az első két előadó, két különböző megközelítésből. A téma iránti érdeklődést az is bizonyítja, hogy a közönség igen aktívvá vált, így egy érdekes pro-kontra beszélgetés, jó értelemben vett vita alakult ki. A harmadik előadás pedig szociofotósok munkáin keresztül mutatta be a romákat, pontosabban azt, milyen eltérő módokon láttatták a roma embereket és közösségeket a fotótörténet különböző időszakaiban.

A ROMÉDIA konferencia következő rendezvényén a téma a Romák médiája lesz. Minden roma és nem roma érdeklődőt szeretettel várunk, hasonlóan érdekes előadásokra számíthatnak, akik eljönnek az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai székházába március 30-án.

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY