Nőnapi köszöntő (2017)

A család ma(l)terjai

– A nők tiszteletére –

Gyakran hallani: „Minden sikeres férfi mögött, egy sikeres nő áll.”

Mi roma férfiak, a nők mindennapi teherviselését hajlamosak vagyunk magától értetődőnek venni. Mintha mindenre képesek lennének, mégpedig izzadságcsepp nélkül. Pedig ha belegondolunk, hatalmas munka az övék. Legtöbbször, csak annyit észlelünk, hogy a feleségünk előtt megyünk, ha találkozunk másokkal, velünk fognak kezet előbb, mi férfiak megbeszélünk, míg feleségeink soha nem szűnő kedvességgel szolgálnak ki minket. Megvárjuk, hogy ételt szedjenek nekünk, s megkérdezzék tőlünk, milyen volt a napunk. Tiszta inget készítenek elő másnapra nekünk, s persze magának meg a gyermekeinknek is… Az, hogy tiszta a lakásunk, hogy a gyermekeink leckéje „magától elkészül”, a tanulnivaló  „megvan”, vagy hogy a szülői értekezlet ki van pipálva magától értetődőnek vesszük.  Sokkal többek ők, mint a konyhában zsonglőrködő zsenik!

Gyermekeink legfőbb tanítói ők! A leckén túl a családunk értékrendjét is megtanítják a számunkra. Sőt a cigány nyelv átadásában is elvehetetlenül nagy szerepük van. Ez lesz az egyik ANYA nyelvük.

Ha úgy alakul, csak odaszólunk a nejünknek, hogy átjönnek a Laciék, vagy „Feri egész családja szólt, hogy indulnak hozzánk”, nem izgulunk, mert tudjuk, hogy nem maradunk szégyenben, méltók maradunk a szüleinktől kapott nevünkhöz: ha kell semmiből terített asztal varja a vendégeink. A nők mindenre képesek.

S a legnagyobb diplomaták, a mi feleségeink!  Kedvességükkel és ravaszságukkal elcsitítják az esetleges családi és baráti feszültségeket, tompítják a feszültségeket. Ragyogóvá teszik a nehéz napokat is, mert még ha nem is mondjuk nekik, de látjuk, hogy még fáradtan is, annyira szépek tudnak lenni.

Nem mondjuk sokszor, mert számunkra magától értetődik: az asszonyaink erősek, bátrak, teherbírók, okosak, ravaszak, fifikásak, és persze gyönyörűek.

Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, aki egyébként Ibrányi származású (Szabolcs megye) különös szeretettel beszél a családja legkedvesebb nőtagjairól, az édesanyjáról:

„Édesanyám, mindent megtett azért, hogy én megvalósítsam a céljaimat. Soha, mondom, soha nem telhetne el úgy egy nap, hogy nem tudom, hogy ő nyugodtan hajtja álomra a fejét. És ezt nem csak azért gondolom így, mert nekem, mint szabolcsi cigány embernek, kötelességemnek és személyes felelősségemnek érzem, hogy idős édesanyámról gondoskodjak, hanem mert egyszerűen, anyám nélkül nem lennék az, aki most vagyok.”

Az Országos Roma Önkormányzat minden férfi képviselője szeretné kifejezni tiszteletét és elismerését a Nők felé, megköszönve édesanyáik bátorságát és erejét, feleségeik és társaik kitartását és támogatását, és bízva és teljes szívvel remélve leánygyermekeik sikereiben és abban, hogy számukra  is mértékadó és fontos lesz anyáik értékrendjének a továbbélése, éppen annyira, mint saját maguk önmegvalósítása.

Boldog Nő napot minden kedves Roma és nem Roma hölgynek!

Engedjék meg, hogy virágcsokor helyett egyik nagyszerű Roma költőnőnk, Kalányos Mónika versével kedveskedjünk Önöknek:

 

Frigy

Gyötrelmes vággyal lobogj

felém. Rohanva kedves,

rohanva, rohanva. Mint ki

föld alól jött, hogy álmomat

fölrázza és vergődve lázban

rám kiáltsa: darabokra

rongyol kívánatos arcod titka

 

és fonja takaróját lebontott

hajamból, míg sorsomra tanít;

sorsomból kibont – meséli: ez

véd meg, e nyitott kalitka.

Kuporodj alá, itt vesd meg

ágyadat és feszítsd magad

köré hálómat az éjben –

 

madarak szabad tánca az égen

tiéd s enyém lesz; csak légy

te is ébren, hogy néma jelét

kicsinyke istenarcodnak

nehogy eltörje, szemedből

ki ne törölje bennem

egy hirtelen pillanat.

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY