Nemzetközi Nőnap

virag

Hamarosan itt a nemzetközi nőnap, melynek sokféle jelentést tulajdonítunk: virágok, férfiak, emancipáció, függetlenség… Valójában mit is ünnepelünk március 8-án? Erre keressük a választ.

A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak.

A nőnap eredetileg a mai virágos kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben New Yorkban történt, amikor negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő tüntetett jobb munkafeltételt, béregyenlőséget és munkaidő csökkentést követelve.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

Manapság a nőnap elvesztette munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál. A nők és kislányok virágot kapnak édesapjuktól, férjüktől, fiú osztálytársaiktól, kollégájuktól, testvérüktől, egy „Boldog nőnapot!” mondattal társítva. Számukra ma már csupán ezt jelenti a nőnap; egy kedves, formális gesztust.

Ezeket olvasta már?

KÖZLEMÉNY