2019 június 17, hétfő
Kezdőoldal / Intézmények / Hivatal / A 2018. év roma nemzetiségű kitüntetettjei

A 2018. év roma nemzetiségű kitüntetettjei

kituntet
„Minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték, ezért a nemzetiségeknek nemcsak joguk, hanem küldetésük is, hogy megmaradjanak” (Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes)

 

A Nemzetiségekért Díj elismerésben a magyarországi a nemzetiségi közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződés területén példaértékű tevékenységet végző személyek és szervezetek részesülhetnek.

2018-ban a Nemzetiségek díjat az alábbi személyek vehették át:

  • Kunhegyesi Ferenc Prima-díjas festőművész (jobbról a második)
  • Nyári Oszkár színművész, a Karaván Művészeti Alapítvány vezetője (balról az első)
  • Parno Graszt roma autentikus zenekar (vezetője Oláh József, balról a harmadik)

 „…itt Magyarországon a nemzetiségekre kincsként tekintünk. Olyan kincsként, amely gazdagítja az egész nemzetet, (…) az egész országot, (…) az egész Kárpát-medencét”

(Soltész Miklós, államtitkár)

A „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” Díj elismerésében olyan Magyarországon élő, nemzetiséghez tartozó személyek, szervezetek részesülhetnek, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet végeztek a Magyarországon élő nemzetiségek körében az anyanyelvi kulturális örökség megtartásáért, fejlesztéséért, s tevékenységükkel hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez.

2018-ban „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” – 2018 Magyarországi nemzetiségek kulturális tevékenységéért járó díjat átvette:

  • Farkas András, operaénekes a roma fiatalokért végzett példamutató munkájáért és a felzárkózásukat segítő tevékenységéért

Munkásságából ízelítő az alábbi linken érhető el:

https://www.facebook.com/inspiraloromatortenetek/videos/969009366562014/?v=969009366562014

Ezeket olvasta már?

2019. évi országos roma/cigány népismereti verseny döntő az ORÖ-ben

Május elején az Országos Roma Önkormányzat befogadta az Oktatási Hivatal Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ által minden évben szervezett országos általános iskolai nemzetiségi tanulmányi versenyek sorában kiírt, roma/cigány népismereti verseny második fordulóját, azaz döntőjét. Az írásbeli, első forduló legjobb eredményt elért versenyzői érkeztek felkészítő tanáraikkal Békés-, Hajdú-Bihar-, Heves és Somogy megyéből. A roma, illetve nem roma származású diákok a megadott témakörök alapján, egyéni kutatásokon alapuló, saját lakókörnyezetükből merített izgalmas projekteket mutattak be, igazolva ezzel érdeklődésüket, elkötelezettségüket a nemzetiségi műveltségi területen.