2018 szeptember 20, csütörtök
Kezdőoldal / Intézmények / Hivatal / Minden év április nyolcadikán üdvözöljük a Nemzetközi Roma Napot
romaniday

Minden év április nyolcadikán üdvözöljük a Nemzetközi Roma Napot

romaniday

Negyvenhét évvel ezelőtt ezen a napon a világ 23 országából roma/cigány népcsoportok képviselői érkeztek Londonba. A tanácskozás alkalmával elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek, és a nemzetközi közéletben közös erővel lépnek fel. Egységesítési törekvéseket fogalmaztak meg, melyek nyomában döntöttek nemzeti jelképeikről. Ez volt az I. Roma Világkongresszus. Az ENSZ április nyolcadikát tisztelete- és elismeréseképpen a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította. Huszonkét éve az ünnep célja a történelmi emlékezés, a nemzetiségi kultúra bemutatása, megélése és fenntartása.

Az alapelvek és a nemzetközi emblémák, amelyeket elfogadtak:

Minden roma közösség testvéreként tekint a többi cigány népcsoportra, egy nemzetként határozza meg magát.

  • a zászló – igénye évtizedekkel korábban megszületett. Egyszerű vizuális elemekből épül fel, de szimbolizálja a folyamatos mozgást és változást, a törvényszerűségeket.
  • a kék sáv jelenti az eget, a végtelenséget, a szabadságot, a lehetőségeket, a túlvilági életet úgy fizikai, mint átvitt értelemben
  • a zöld szín a cigányság természetközeli életmódjára és –szeretetére, a reményre enged következtetni
  • a vörös, mint a vér színe rámutat az életre, az elmúlásra, a történelem áldozataira

Bár szemben áll az ég végtelen kékje a földi kötöttségek zöldjével, mégis összeköttetésben vannak az égiek és a földiek. A vörös kerék – szanszkrit kifejezéssel csakra – többszörösen összetett szimbólum. Érzékelteti az őshaza, India zászlaját, ahol a csakra a törvény címere, úgy tudományos, mint spirituális értelemben. Mutatja a vándorló életmódot, az utazást, a migrációt. Formájával és színével sugallja a felkelő/lemenő Napot, az idő ciklikusságát, a folyamatos újjászületés lehetőségét.

  • a himnusz – a délszláv származású Zarko Jovanovic Jagdino Gelem, gelem kezdetű dalát a világkongresszusra komponálta, indulónak szánta. Ellenben a küldöttek kikiáltották a nemzetközi cigányság himnuszaként. Alapjául egy balkáni roma népdal szolgál, melynek több változata is ismert.
  • a jelmondat – Opre, roma azaz Fel, romák! szólítás kinyilvánítása egyértelműen a roma nemzettudat ébredését fejezi ki
  • ’standard’ nyelvnek a romanit, nemzetiségi megnevezésnek a ’roma’ kifejezést választották

A világnap rendezvényeivel számos országban illetve településen segítik megismerni, megérteni a cigányok történelmét, nehézségeit, kulturális értékeit. Viták, szakmai fórumok, tudományos előadások és fergeteges kulturális programok kínálnak teret, alkalmat és lehetőséget, hogy széles társadalmi rétegek betekintést nyerjenek a nagyvilágban fellelhető 13-15 milliónyi lélekszámú roma nemzetiség életébe. Fontos kiemelni, nyomatékosítani a példaképeket, hiszen ők származásukat büszkén vállalva mintát adnak a fiatalabb generációnak.

„Napjainkban egyre nagyobb szükség van arra, hogy a gyerekeknek megadjuk, a felnőtteknek pedig visszaadjuk a tudásukat saját identitásukról, a méltóságuk megőrzése érdekében. Ahogyan a két- vagy többnyelvűség gazdagságot jelent az embernek, úgy a kisebbségi lét is adhat vállalható öntudatot, kulturális gazdagságot, büszke állampolgárságot.” (R.M.)

 

Ezeket olvasta már?

foto

Jutalmakat adott át az Országos Roma Önkormányzat

Tanév végén az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában díjakat vehettek át a nemzetiségi versenyek legeredményesebb tanulói. Az országos rajzverseny célja a hazai nemzetiségek történelmének, földrajzának, szellemi kultúrájának, népszokásainak, helyi hagyományainak bemutatása volt. A tanulók által kreált alkotások e sokszínű és gazdag világ értékeit közvetítették érzékeny gyermeki látásmóddal, változatos képi megjelenítéssel.