Sikerrel zárult az első komlói roma zenei- és gasztrofesztivál

Már az ünnepélyes megnyitó előtt fellépő Parno Graszt együttest visszatapsolta a közönség az Első Nyári Cigány Zenei- és Gasztrofesztiválon.
Autentikus roma zene, kiváló ételek, nagyszerű hangulat, sok-sok érdeklődő, röviden így summázhatjuk a komlói Eszperantó téren lebonyolított országos cigány zenei- és gasztronómiai fesztivált.

Az ország szinte valamennyi szegletéből érkeztek csoportok a rendezvényre – Borsodból, Bácsból, Tolnából, Somogyból, Békésből, Csongrádból és számos megyéből -, melyet Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke nyitott meg. Köszönetet mondott azoknak, akik eljöttek távoli helyekről is, hogy találkozzanak másokkal, beszélgessenek, eszmét cseréljenek arról, hogy melyek a cigányság aktuális problémái, amivel napi szinten meg kell küzdenie. Szerencsére mindezt igen színvonalas produkciók mellett.

„Jó érzés, hogy ilyen sok ember vesz részt a rendezvényen, s az különösen jó, hogy roma és nem roma származású ember együtt ünnepel – húzta alá köszöntőjében Farkas Félix, a hazai roma társadalom parlamenti szószólója, kiemelve a roma nyelvi- és zenei kultúra sokszínűségét.
Bareithné Benke Nikolett, Komló alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy városunk lehet a házigazdája az első nyári fesztiválnak, arra biztatta a résztvevőket, hogy feltétlenül kóstolják meg a készülő ételeket, melyek csodálatos gasztróélményt nyújtanak a zenei produkciók mellett.
A Dankó Pista Cigány Érdekvédelmi Egyesület vezetője Hegedüs Norbert, a rendezők nevében mondott köszönetet a fesztivál létrejöttében segítséget nyújtóknak, reményét fejezte ki, hogy hagyományőrző rendezvényt második alkalommal is megtarthatják.

DSC_0754„Büszke vagyok, hogy sikerült összehozni ilyen színvonalas programot, a ma hallható, látható zenekarok sehol, semmikor nem léptek fel együtt. A magyarországi cigányság kultúrája mindig is a magyar nemzet éke volt, bármerre is jártak képviselői Magyarország jó hírét vitték, hasznot hoztak az országnak. Fontos, hogy ezeket az értékeket bemutassuk a világnak”– tette hozzá Hegedüs Norbert.

A színpadon az ország legkiválóbb zenekarai váltották egymást. Fellépett a már említett Parno Graszt mellett a Magyar Nemzeti cigány Tambura Zenekar, a Kanizsa Csillagai együttes, a Komlón jól ismert Cace Rom, a Szilvási Gipsy Folk Band és a Romano Drom.

A zenészek mellett a cigány nemzetiségi táncokból láthattak ízelítőt a részt vevők: a Roma Csillagok, a Piskói Hagyományőrző Tánccsoport és a házigazda Komlói Fekete Láng táncegyüttes vett részt a rendezvényen.

A kulturális programmal párhuzamosan a fesztivál vendégei megtapasztalhatták a roma ételek színes palettáját. Az ország valamennyi szeglete bemutathatta ízvilágát.

A csongrádiaktól megtudhattuk, mi a különbség a birkapörkölt és a birkapaprikás között, a berkesdiek a lecsósan készített csülkös pacallal csalogatták a vendégeket, a pécsiek babos, csülkös káposztája már látványként is díjat érdemelt, a dunavecseiek bőven fűszerezett marhapörkölttel hívták fel a figyelmet, hosszú sor kígyózott a mohácsi stand előtt, ahol a kakaspörköltet túrós csuszával kínáltak, a tolnai Németkér pedig egy igazi roma lecsóval jelentkezett.

Szinte valamennyi kondér mellett percekig tudtak mesélni a cigány kenyérről, melyet tájegységenként másként neveznek. Valahol punya, máshol vakaró, bodag elnevezéssel bír, a lovári cigányok bokoliként ismerik, ami inkább a pogácsa felé hajlik, hiszen tepertős változatban is kedvelik.

Az első roma nyári fesztivál a Limba Nostru utcabáljával zárult.

Forrás: Komlói újság

Ezeket olvasta már?

Országos roma képzőművészeti kiállítás és vásár

Az Országos Roma Kulturális és Média Centrum, valamint az Országos Roma Foglalkoztatási Központ szervezésében 2022. …