Népszámlálás 2022

Tisztelt Cigány Nemzetiségű Honfitársam!

Szeretettel köszöntöm az Országos Roma Foglalkoztatási Központ nevében!
Az Országos Roma Önkormányzat elkötelezett a Magyarországon élő roma közösségek erősítése és képviselete mellett. 2022-ben 16. alkalommal kerül sor népszámlálásra Magyarországon. Az eddigi népszámlások adatai nem tükrözték a hazai cigányok valódi lélekszámát, azok jóval a valós adatok alatt kerültek meghatározásra.
Jelenlegi célunk, hogy a 2022-ben megtartott népszámláláson a lehető legnagyobb létszámban vallják magukat cigány nemzetiségűnek (a kérdőíven cigány (roma) megnevezés fog szerepelni) azok, akik eddig nem azonosították nemzetiségi hovatartozásukat.
A 2022-es népszámlálás egy újabb lehetőség a cigány nemzetiség összefogására. Ebben a kérdésben jelentős szerepük van a cigány politikusoknak, civil szervezetek képviselőinek. Biztatok tehát mindenkit, hogy a közelgő népszámláláson bátran vállalja a cigány nemzetiséghez való tartozását.
Bízom benne, hogy az idei népszámlálásban nem csak válaszadóként vesz részt minél több nemzetiségi honfitársam, hanem akár szám- lálóbiztosként, amelyről pontos információt a helyi jegyzőtől kérhetnek.
A népszámlálással kapcsolatban szeretnénk egy rövid kis tájékoztatóval felhívni figyelmüket az ügy fontosságára.

Üdvözlettel: Menyhért Attila
Országos Roma Foglalkoztatási Központ