Mb. intézményvezető:  

Váradi Gábor Elemér

Nyitvatartás

Jelenleg zárvaMai nyitvatartás: 08:00 – 16:30


Az intézmény fenntartója:

Országos Roma Önkormányzat


Az intézmény felügyeleti szerve:

Felügyeleti jogkört Országos Roma Önkormányzat gyakorolja.


Az intézmény alapfeladatai:


  • Edzőtáborok működtetése és fejlesztése, Sportlétesítmények működtetése és fejlesztése

  • Versenysport tevékenység és támogatása, Utánpótlás – nevelési tevékenység és támogatás

  • Diáksport tevékenység és támogatása

  • Sport teljesítmények elismerése, járadékok, ösztöndíjak

  • Szabadidő sport – /rekreációs sport/ tevékenység és támogatása


Költségvetési gazdálkodási jogköre:

Részben önállóan működő, az Országos Roma Önkormányzat költségvetési szerve.


A rendszeres testmozgás növeli a kitartást, a magunkba vetett hitet, az önbizalmat, rendszert visz a mindennapokba, a szellemi teljesítményt is javítja, a mozgás során izmaink kellemes elfáradása elősegíti a nyugodt alvást, a gyerekeknél levezeti a „felesleges energiát”, fejleszti a koordinációt és közösségformáló szerepe van.


Rendkívül fontos, hogy már gyermekkorban el kell kezdeni kialakítani a sport szeretetét, mivel a fizikailag aktív fiatalok egészségesebben táplálkoznak, szabadidejüket hasznosabban töltik el, általában nem túlsúlyosak, a stressz tűrésük jobb, kevésbé szorongnak, és nagyobb mértékben kerülik a káros szokások felvételét. A rendszeres fizikai aktivitást végző személyek magabiztosabbak, könnyebben alakítanak ki baráti kapcsolatokat, külsejükkel elégedettebbek, és a tanulmányi eredményük is jobb, szemben a fizikai aktivitást kerülő társaikkal.


Magyarországon rendkívül sok egyesület, klub, iskola működik, ahol nagyobb számban sportolnak roma gyerekek kiváló eredményekkel. Ezek az egyesületek azért jöttek létre, hogy felkarolják a roma fiatalokat, megtanítsák őket küzdeni, tisztességesen nyerni, arra, hogy kitartóak és tisztelettudóak legyenek, mind a sportban, mind az életben. Ezek közül néhány egyesület teljesen ingyen biztosítja, hogy a hátrányos helyzetű fiataloknak is lehetőségük nyíljon arra, hogy sportolhassanak, illetve „ugródeszkát” nyújt egy új élet felé. Sajnos ezek a klubok jobb esetben szponzoroktól kapnak segítséget, rosszabb esetben pedig a vezetők saját pénzből finanszírozzák a roma gyermekek felzárkóztatását a sport által.


Az Országos Roma Sportközpont az olyan roma fiatalok támogatását tűzte ki célul, akik már bizonyították tehetségüket országos vagy nemzetközi versenyeken, illetve olyan sportklubokét, ahol roma gyermekek sportolnak, továbblépésükhöz azonban anyagi segítségre van szükségük.


Szeretnénk támogatni azokat a sportegyesületeket/iskolákat/klubokat, ahol többségben roma gyermekek sportolnak. Jutalmazni, figyelemmel kitüntetni azokat a hátrányos helyzetű roma gyermekeket, akik már bizonyították tehetségüket országos vagy nemzetközi versenyeken. A támogatás anyagi vagy dologi formában valósul meg. További célunk közé tartozik az, hogy egy olyan országos szintű sportiskolát hozzunk létre, ahol megyei tagozatokra bontva hátrányos helyzetű roma gyermekek sportolhatnak. Több sportág közül választhatnak majd, aminek segítségével célokat tűzhetnek ki, mind a sportban, mind az életben.


Az Országos Roma Sportközpont mindent megtesz annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű roma gyermekeknek ugródeszkát nyújtson a sport által. Célunk megmutatni nekik, hogy milyen a megbecsülés, elismerés és a céltudat.